10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCetăţenii sunt revoltaţi de scumpirea gazelor

Cetăţenii sunt revoltaţi de scumpirea gazelor

Cu toate că Distrigaz a majorat tariful gazelor de la 1 februarie, în ianuarie facturile au avut sume exorbitante.

 

OLT. Populaţia primeşte lovitură după lovitură la facturile pe timp de iarnă. Cu toate că preţul gazelor a crescut de la 1 februarie, oamenii plătesc sume exorbitante şi pentru consumul de gaze înregistrat în luna ianuarie. Odată cu frigul, iarna a adus, pentru unii, facturi aproape duble. Chiar dacă şi consumul a crescut, oamenii susţin că sumele calculate sunt suspect de mari. Cei care în ianuarie au achitat facturi cu până la aproape 40% mai mari faţă de luna decembrie se pot considera norocoşi, pentru că, luna aceasta, sunt oameni care plătesc sume aproape duble. Distrigaz Sud, unul dintre cei doi furnizori de gaze la nivel naţional, a crescut din nou preţul la gaze, după ce acesta a mai fost majorat cu patru procente în octombrie anul trecut.

Noile scumpiri afectează grav bugetele cetăţenilor. Preţul gazelor a crescut de vineri, 1 februarie, cu 8,5%. Oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că nu mai ştiu cum să se descurce. Companiile furnizoare au deja, susţin ele, o explicaţie.

 

Companiile furnizoare dau vina pe preţurile ridicate la materia primă

 

Decizia noii scumpiri a preţului la gaze a fost luată de Distrigaz Sud, după ce aceasta a cerut în repetate rânduri majorarea tarifului pentru că materia primă este mai scumpă, iar compania înregistrează pierderi de milioane de lei. Majorarea preţului gazelor, dar şi devalorizarea leului din ultima perioadă vor duce la scumpiri în lanţ în toată economia, iar primele efecte se vor simţi în preţul alimentelor.

Factorii care au determinat această creştere au fost majorarea tarifului de distribuţie pentru cele două companii furnizoare (Distrigaz Sud şi EON Gaz România), creşterea preţului gazelor din producţia internă asigurată de Petrom şi Romgaz şi a preţurilor la gazele importate. România importă gaze din Rusia, prin intermediul mai multor companii, precum Imex Oil, Conef, Wintershall.

Nemulţumiri

 

Noile scumpiri erau în fază de negociere când slătinenii au primit, în ianuarie, facturi al căror cost era deja foarte ridicat, pentru unii chiar astronomic în comparaţie cu factura lunii decembrie. Unii consumatori se pot considera fericiţi pentru că au plătit cu 30-40% mai mult, faţă de cei care au plătit chiar dublu. După ce, şi în ianuarie, au plătit sume destul de mari, faţă de facturile pe decembrie anul trecut, acum ei nu ştiu cum vor mai face faţă noilor preţuri ale gazelor.

Scumpirile îi vor afecta în special pe oamenii nevoiaşi. „Este greu cu scumpirile acestea. Nu mai putem să le facem faţă. Luna trecută am avut mai puţin de plată pentru gaze, dar acum am 160 de lei şi sunt pe tariful vechi. Mi se pare foarte mult. La pensia mea de 415 lei, trebuie să îmi iau de la gură. Ce, numai gaze am de plătit?!“, se plângea Marin Firache, un pensionar de 54 de ani.

La fel ca el sunt mulţi alţii, fiecare cu povestea lui, cu nemulţumirea lui. Toţi au ceva de reproşat. „Este greu. Ce să faci mai repede cu 400 de lei pensie? Noi, cei în vârstă, suntem învăţaţi cu «nu am», dar cei tineri… nu ştiu cum s-or descurca! Degeaba ne-au mărit pensiile. Ne dau cu o mână şi ne iau cu două!“, a spus Elena Obloja, o pensionară de 65 de ani.

Salariaţii sunt şi ei afectaţi de noile scumpiri şi se tem că, odată cu acestea, vor urma şi altele. „Au scumpit o dată gazele prin octombrie, acum alte scumpiri. În ianuarie am plătit cu aproape 40% mai mult decât în decembrie şi nu mi se pare corect“, este de părere Marin Stan.

Ca el sunt mulţi consumatori. „În decembrie am achitat 200 de lei la gaze, iar în ianuarie, aproape dublu. Nu ştiu cum se face calculul la Distrigaz Sud, dar mi se pare aberant, pentru că noile tarife se aplică abia de la 1 februarie, iar factura din luna ianuarie a fost deja exagerată“, se plângea alt cetăţean, Ilie Dragomir.

Vârstnicii cu pensii foarte mici sunt cu nervii întinşi la maximum. Le este teamă că se vor scumpi şi alte servicii necesare, dar şi alimentele.

Potrivit unor date statistice, Distrigaz Sud va percepe, la un consum anual de 2.400 de metri cubi, suma de 989,55 lei pentru 1.000 de metri cubi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII