11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPustiu pe şantierul de la staţia de epurare

Pustiu pe şantierul de la staţia de epurare

1 februarie 2008. Data oficială de începere a lucrărilor la staţia de epurare de la Făcăi. Cel puţin, aşa a comunicat Compania de Apă Oltenia. Şantierul era însă pustiu ieri. Nici un muncitor nu se prezentase la lucru. Doar paznicul de la poartă.

 

Lucrările la staţia de epurare de la Făcăi nu au fost demarate la termenul anunţat de Compania de Apă. Reporterii GdS nu au găsit ieri la faţa locului decât un agent comunitar care păzea şantierul abandonat de fosta firmă care a lucrat la staţie, Termomecanica Ecologia din Italia.

Doar câteva macarale se puteau întrezări, în rest, nici ţipenie de om. Paznicul auzise şi el că lucrările vor fi reluate, însă până acum nu văzuse pe nimeni prin părţile locului. Contactaţi, responsabilii pentru implementarea proiectului ISPA au declarat că în luna februarie vor fi demarate şi lucrările propriu-zise. Data exactă nu era cunoscută însă de aceştia.

„Sunt mai multe etape care trebuie parcurse. În primul rând, constructorul trebuie să se prezinte zilele acestea să-şi preia amplasamentul, după care va fi o deschidere oficială. Urmează mobilizarea muncitorilor şi proiectarea în detalii a construcţiei. Abia apoi vor începe efectiv lucrările“, a menţionat Adela Păun, responsabil de implementarea proiectului ISPA.

De data aceasta, autorităţile nu vor mai face aceeaşi greşeală pe care au făcut-o cu Termomecanica şi nu vor mai plăti în avans. Decontările se vor face la câteva luni după ce va fi executată o parte din lucrare. În joc sunt aproape 25 de milioane de euro, din care 75% sunt fonduri nerambursabile primite de la UE, iar restul – contribuţia consiliului local.

 

Experienţă nefericită

 

Autorităţile locale speră ca, de această dată, firmele care au câştigat licitaţia – Sistem Yapi, din Turcia, şi Emit, din Italia – să se ţină de treabă şi să nu-şi bată joc, aşa cum au făcut cei de la Termomecanica. Precizăm că primul contract pentru amenajarea staţiei de epurare a fost parafat pe 1 iulie 2003. Edilul-şef de atunci, Vasile Bulucea, anunţa că la sfârşitul lui 2005, cel târziu, Bănia va avea acest proiect finalizat. Deşi au trecut mai bine de doi ani de la „inaugurarea“ eşuată, construcţia este realizată doar în proporţie de 20%. Din 2003 şi până în 2007, când s-a renunţat la colaborarea cu Termomecanica, mare lucru nu s-a făcut pe şantierul de la Făcăi. Cu toate acestea, firma a fost plătită în avans, deşi avea întârzieri de aproape un an.

 

Sunt mai multe etape care trebuie parcurse. În primul rând, constructorul trebuie să se prezinte zilele acestea să-şi preia amplasamentul, după care va fi o deschidere oficială. Urmează mobilizarea muncitorilor şi proiectarea în detalii a construcţiei. Abia apoi vor începe efectiv lucrările“.

Adela Păun, responsabil de implementarea proiectului ISPA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS