5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLansare pariziană

Lansare pariziană

Scriitoarea franceză Chloé Delaume îşi lansează miercuri la librăria Cărtureşti din Bucureşti cartea „Locuiesc în televizor“, rezultatul unui experiment în care a stat 22 de luni în faţa televizorului şi şi-a documentat reacţiile, anunţă Ambasada Franţei.

În volumul „J’habite dans la télévision“, publicat în Franţa în 2006, autoarea face un experiment: timp de 22 de luni (1.451 de ore), de dimineaţă până seara, ea este „santinela“ televizorului şi devine propriul său subiect de studiu. Ea se supune fluxului de mesaje mediatice şi publicitare şi ingurgitează pe bandă rulantă programe de divertisment (reality-show), pentru a culege informaţii despre „realitate“.

Experienţa sa are urmări îngrijorătoare: creierul, trupul şi limbajul ei se transformă. Delaume intră în letargie, devine victima unei anestezii progresive, suferă modificări fizice – migrene, îngrăşare, congestii oculare, halucinaţii – şi e cuprinsă de pulsiuni sadice când vizionează o emisiune ca „Star Academy“, pe care le depăşeşte prin transformarea candidaţilor în personaje. Treptat, ea începe să simtă că se află în televizor, că a devenit un instrument al „ficţiunii colective“.

Cartea lui Chloé Delaume, publicată în limba română anul trecut, la Editura Art, arată, printr-un insolit joc ficţional – un puzzle cu 27 de piese – ce tip de produs poate ajunge omul crescut în faţa televizorului.

După lansarea de miercuri de la Cărtureşti, care va începe la ora 18.00, Chloé Delaume va face joi, la Institutul Francez o lectură bilingvă, împreună cu Ioana Abur, însoţită de muzica trupei Minus. Vinerea viitoare, la Green Hours Café, autoarea va participa la o întâlnire-dezbatere cu tema „Viaţa în televizor: experiment literar sau reportaj social?“, alături de Gabriela Adameşteanu, Florin Iaru şi Cristian Tudor Popescu, moderată de Bogdan Ghiu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS