10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDouă accidente mortale

Două accidente mortale

Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea s-au confruntat luna aceasta cu două accidente mortale, dar au depistat şi mulţi muncitori la negru.

 

VÂLCEA. Ion Nicolăescu, inspector-şef al ITM Vâlcea, a declarat că este vorba de un cetăţean maghiar şi un vâlcean, care au avut ghinionul să fie la locul nepotrivit. „Primul dintre ei, conducător al unui autocamion înmatriculat în Ungaria, trebuia să ia un transport de sare de la salina din Ocnele Mari. Asta după ce dusese un transport cu cereale la o unitate din Mehedinţi. Înainte de a intra pe platforma salinei, conducătorul s-a urcat în benă, pentru că a observat resturi de seminţe. Când a ridicat-o pentru a le îndepărta, conducătorul autocamionului nu a observat că deasupra sa se află o linie electrică la 20 kV. Bena a atins linia electrică şi a fost electrocutat“, a spus Nicolăescu. Fiindcă este vorba de un cetăţean străin, a fost nevoie de o intervenţie la Ambasada Ungariei la Bucureşti. „Am intervenit prin Ambasada Ungariei la Bucureşti pentru a obţine relaţii cu privire la firma unde activa cetăţeanul ungur“, a mai precizat şeful ITM.

Pensionar mort la… muncă

 

În cel de-al doilea accident mortal înregistrat de ITM a fost implicat un pensionar. „Un pensionar din Costeşti, de 67 de ani, a murit după ce un buldozer s-a prăbuşit peste el. Accidentul s-a petrecut în timpul lucrărilor de amenajare a unui drum, când se colectau lemnele provenite din exploatarea forestieră. Utilajul a alunecat pe un versant, iar persoana a fost găsită decedată lângă utilaj. Grav este faptul că nu avea contract de muncă. În prezent, se derulează cercetări pentru stabilirea condiţiilor în care s-a petrecut accidentul. În funcţie de rezultat, se vor aplica sancţiuni pentru neconformităţile descoperite în urma cercetării“, a mai explicat Nicolăescu.

24 de muncitori la negru

 

În ceea ce priveşte munca la negru, lucrătorii ITM au depistat în cursul acestei luni 24 de persoane care munceau fără să aibă întocmite formele legale. „Pentru fiecare dintre ei, angajatorii respectivi au primit 1.500 de lei amendă. Pe lângă asta, li s-au făcut oamenilor şi contracte de muncă. Majoritatea activau în transportul auto şi în construcţii. Pe lângă cei pe care i-am descoperit, mai sunt câţiva care se află în vizorul nostru, dar trebuie să mai cercetăm“, a concluzionat Nicolăescu. Cuantumul total al amenzilor date de inspectorii ITM pentru neregulile legate de relaţiile de muncă, dar şi de securitatea şi sănătatea în muncă ajunge la 129.500 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS