11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiatul face ravagii în facultăţi

Copiatul face ravagii în facultăţi

La vremuri noi, metode de copiat moderne – microcăşti, hands-free-uri, telefoane „deştepte“, pixuri cu ultraviolete. Studenţii craioveni se folosesc de ultimele tehnologii ca să treacă examenele grele sau de profesorii duri.

Fie că folosesc metode clasice de copiat, cum ar fi fiţuicile, servitele etc., sau moderne – microcăşti, hands-free-uri, telefoane ultimul tip -, studenţii craioveni reuşesc să scape cu bine de „stresiune“ şi de materia multă şi de cele mai multe ori inutilă pe care trebuie să o acumuleze semestru de semestru. A copia la un examen este însă şi un motiv de mândrie pentru student, care are cu ce se lăuda în următorul semestru: „Eu am reuşit să îl copiez pe profu X“.

 

Cu căştile-minune treci sesiunea

 

Cea mai nouă şi mai sigură metodă de copiat o reprezintă căştile de dimensiuni milimetrice care sunt introduse în ureche şi pot fi scoase numai cu ajutorul unui magnet. Studenţii îşi montează pe sub haine microfonul şi îşi lipesc de corp cu scoci firele care transmit informaţiile preţioase de la telefon la căşti.

După ce au pus totul la punct, examenul poate începe. Studentul intră în sală şi îşi sună repede un prieten care stă acasă în pat, înconjurat de cursuri şi cărţi. Dacă profesorul dictează subiectele, acesta le aude, le notează, le caută în cursuri şi dictarea începe.

Dacă studentul primeşte o foaie cu subiecte, atunci trebuie să i le şoptească prietenului sau să îi trimită un mesaj. Un asemenea dispozitiv nu este deloc ieftin, studenţii trebuind să scoată din buzunar 2.700.000 de lei vechi, dar ei spun că merită să facă o astfel de investiţie.

„Face toţi banii. Decât să plătesc după aceea restanţele şi să stau toată vara cu ai mei pe cap, mai bine dau aproape trei milioane şi am rezolvat problema. Eu sunt student la două facultăţi şi îţi dai seama ce înseamnă să ai 20 de examene într-o sesiune“, a spus Cosmin, student în anul II la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică şi la cea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

În timp ce tinerii care vând asemenea dispozitive au dezvoltat adevărate afaceri, studenţii care au achiziţionat căştile-minune se bucură din plin de beneficiile tehnologiei. „Eu le am din anul I, pe atunci erau mai ieftine, dar am pus bani cu încă două prietene şi ne-au fost de mare ajutor până acum“, a spus Andreea, studentă în anul III la Facultatea de Matematică-Informatică.

 

Fiţuica, mama copiatului

 

La fel funcţionează şi hands-free-urile, care sunt mult mai ieftine şi mai uşor de procurat decât microcăştile, dar studenţii sunt descoperiţi mai uşor. Şi pixul cu ultaviolete este folosit la copiat, dar şi telefoanele performante în care scrii cursuri întregi şi care te pot ajuta în momentele grele de la examen doar printr-o simplă apăsare pe buton, numai să nu te lase bateria. Sunt şi metode de copiat pentru care nu ai nevoie de ultimele descoperiri în domeniul tehnologiei, ci de un pic de imaginaţie şi multă răbdare. În această categorie intră servitele, adică lucrări gata făcute de acasă, bune în cazul în care profesorul nu semnează foile, şi pixurile cu fiţuici, adică cele transparente pe care lipeşti fiţuicile scrise de mână sau xeroxate. Fiţuica rămâne însă cea mai bună metodă.

„La mine nu merge nici cu telefonul, cu căştile sau alte asemnenea lucruri. Eu mă bazez pe fiţuici şi, dacă nu poţi să le scoţi, cel mai sigur e să dai cu geana la vecina. Văd şi la trei bănci depărtare dacă e nevoie“, a spus Corina, studentă în anul III la Facultatea de Litere.

 

Profii contracarează cu magneţi şi propuneri de exmatriculare

 

Şi profesorii s-au adaptat ultimelor metode de copiat şi au găsit soluţii pentru a nu se lăsa înşelaţi de tineri. S-au înarmat cu magneţi ca să le scoată din urechi microcăştile, umblă prin săli cu radiouri ca să vadă cine le bruiază examenul şi sunt cu ochii pe telefoanele puse strategic de masa de examen. Şi pentru a înlătura tentaţia copiatului, unii profesori aplică pedepse dure celor pe care îi prind cu fiţuica sau cu căştile în urechi – referate, procese-verbale sau propuneri de exmatriculare. „S-au cam prins şi profesorii de unele metode. Pe la unele facultăţi umblă cu magneţii şi cu radioul după ei, iar dacă te văd cu mâna pe telefon sau în apropierea lui, imediat vin să se uite în mesaje. La ASE, la Filosofie, la Drept au trecut la ameninţări serioase. Dacă te prind copiind, nu te mai dau afară din examen. Îţi fac referat, colegii semnează şi te propun pentru exmatriculare“, a spus Marian, student în anul II la Facultatea de Istorie, Filosofie, Geografie.

Aşa că, dacă nu reuşeşti să foloseşti nici o metodă de copiat pentru că profu e cu ochii în patru, nu ai decât o soluţie. Te declari învins şi pleci din sală. „Nu am făcut nimic, că i-a prins pe doi copiind şi le-a făcut referat. Nu era de glumă, aşa că mi-am băgat fiţuicile în buzunar, am mai stat un pic să nu dau de bănuit şi am ieşit“, a spus dezamăgit un student care ieşise din sala de examen. Cât despre cei care au reuşit să copieze, vorba aceea, hoţul neprins e negustor cinstit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

79 COMENTARII