13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarii nu au cheltuit banii pentru şcoli

Primarii nu au cheltuit banii pentru şcoli

Majoritatea primăriilor gorjene nu au reuşit să cheltuiască anul trecut sumele alocate pentru reabilitarea unităţilor şcolare de pe teritoriul localităţilor pe care le conduc.

În Gorj, există 70 de primării, iar din ele, potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj, numai zece au reuşit să folosească toţi banii care le fuseseră alocaţi de minister.

Printre aceste primării se numără şi cele din Bolboşi, Alimpeşti, Borăscu, Plopşoru, Slivileşti şi Văgiuleşti. Din judeţul Gorj, peste 126 de miliarde de lei vechi au fost restituite la bugetul central. Peste 30% din fondurile alocate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în 2007 pentru lucrări de investiţii au rămas necheltuite.

Doar 23 de primării au efectuat lucrările de renovare în proporţie de peste 90%. Primăriile Dăneşti şi Săcelu au restituit integral sumele, nedemarând nici un fel de lucrări.

„În august am văzut că lucrurile la şcoli nu merg bine şi am intervenit. Este adevărat că au fost mai multe cauze. Legea achiziţiilor publice a îngreunat lucrurile, s-au schimbat strategiile, iar primarii nu au înţeles care este rostul lor. Anul acesta vrem ca lucrurile să meargă mai bine“, a afirmat Marian Popescu Bejat, prefectul judeţului Gorj.

„Am solicitat în acest an fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare şi reparaţii începute anul trecut. De asemenea, am mai solicitat ministerului sprijin financiar pentru 20 de unităţi şcolare care nu sunt autorizate sanitar pentru că nu au apă curentă. Dacă vom primi banii, şi cele 20 de şcoli vor îndeplini condiţiile pentru primi autorizaţia sanitară de funcţionare“, a menţionat Gheorghe Mitescu, inspector şcolar adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS