24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalHrană penală pentru Zoo

Hrană penală pentru Zoo

Grădina zoologică din Parcul „Romanescu“ a achiziţionat de la o singură firmă, fără licitaţie, hrana pentru animale. Valoarea contractului: 1,4 miliarde de lei vechi. Dosarul se află la Parchet pentru cercetări. Altă ispravă a RAADPFL Craiova: a uitat să recupereze cinci miliarde de la patronii chiriaşi în spaţiile comerciale din oraş. Suma s-a prescris.

 

Contractul de achiziţie a hranei pentru animalele de la grădina zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu“ a ajuns pe masa procurorilor. Controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au finalizat recent verificările la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, unde au descoperit mai multe nereguli, iar actul de control a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Aceştia au descoperit că în perioada 1 ianuarie 2005 – 31 august 2007 RAADPFL Craiova a achiziţionat hrană pentru animale de la o singură firmă, Synbadex Com SRL Craiova, cu sediul într-un apartament de pe strada Constantin Argetoianu. Controlorii au constatat că regia a atribuit acest contract prin procedura achiziţiei directe, fără organizarea unei licitaţii. Ulterior s-a descoperit că RAADPFL era singurul client al firmei Synbadex. În perioada amintită, firma cu pricina, al cărei unic asociat este Lucreţia Nicolaescu, a încasat 1,4 miliarde de lei vechi.

Piaţă zilnică pentru animale

Cu ocazia controlului, inspectorii au văzut că grădina zoologică nu are un program anual de achiziţii, în funcţie de care se stabileşte procedura de cumpărare a hranei. Controlorii financiari au solicitat un control al fiscului la această societate, în urma căruia au apărut şi alte nereguli. Spre exemplu, situaţii financiare duble, cu date contradictorii. Pe anii 2005 şi 2006 societatea nu depusese situaţiile financiare la fisc. Documentele au fost prezentate de un oarecare Dan Olteanu, întrucât Lucreţia Nicolaescu era plecată din ţară. În final, controlorii au concluzionat că „nu se confirmă cantităţile şi valorile bunurilor achiziţionate“ şi deci „relaţia comercială dintre RAADPFL şi Synbadex nu are la bază documente justificative“. Firma cumpărase la rândul ei hrana pe borderouri incomplete. Nici Synbadex şi nici RAADPFL nu aveau autorizaţie sanitar-veterinară pentru a asigura hrana animalelor. Actualul director al RAADPFL Craiova, Ion Petre, susţine că în acea perioadă nu lucra în regie. „Eu am fost plecat. În 2005 nu aveam în subordine grădina zoologică, iar în 2006 am fost plecat“, susţine Petre. La rândul său, directorul economic Cornel Chiriac a precizat că în prezent regia nu are un contract pentru achiziţia de hrană.

„Suntem în faza organizării licitaţiei. Elaborăm caietul de sarcini şi invităm furnizorii să participe. Deocamdată, achiziţionăm doar cantităţi mici. Azi pentru pâine, mâine pentru carne…“, a dezvăluit directorul. Şeful de serviciu al grădinii zoologice, Ion Cojocaru, a explicat şi cum se face piaţa: „Avem un reţetar după care stabilim cantitatea de hrană care trebuie achiziţionată. În prezent, stocurile de cereale se fac pentru o lună, iar cele de carne – pentru o săptămână. Avem în incinta grădinii zoologice un depozit şi două frigidere în care păstrăm carnea“.

Cinci miliarde pe apa sâmbetei

Controlorii au mai descoperit că regia a depăşit termenul de trei ani în care putea recupera unele debite restante pentru chirii la spaţiile comerciale deţinute în oraş. Suma prescrisă: cinci miliarde de lei vechi. Conducerea regiei trebuie să scoată aceşti bani fie de la chiriaşi, fie de la angajaţii neglijenţi, care nu au demarat acţiunile de recuperare a banilor în termenul de prescripţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII