16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGeoană susţine uninominalul propus de guvern

Geoană susţine uninominalul propus de guvern

Sedus de uninominalul pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea, liderul PSD nu mai sprijină sistemul electoral promovat de propriul partid.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, i-a răspuns ieri şefului statului la scrisoarea pe care preşedintele Băsescu i-a trimis-o zilele trecute, rugându-l să sprijine uninominalul în două tururi de scrutin.

Liderul PSD i-a comunicat ieri preşedintelui că va sprijini proiectul de uninominal al guvernului, deşi e mult diferit de uninominalul majoritar în două tururi de scrutin, pe care chiar PSD l-a propus.

 

Preferă varianta guvernului

 

Potrivit scrisorii deschise a preşedintelui PSD, Geoană îi transmite lui Băsescu că a fost „primul lider“ care, în 2005, a susţinut în parlament proiectul de vot uninominal, în timp ce Băsescu era, la vremea respectivă, un adversar declarat al acestui sistem de vot uninominal. El îl acuză pe preşedinte pentru că, împreună cu actualul PD-L, ar fi blocat adoptarea votului uninominal prin declanşarea referendumului şi prin votul împotriva proiectului PSD.

Totodată, liderul PSD îşi reiterează sprijinul pentru proiectul guvernului.

„După cum ştiţi foarte bine, singura soluţie pentru a avea vot uninominal în 2008 este rezolvarea rapidă a obiecţiilor de neconstituţionalitate ridicate de Curtea Constituţională ca urmare a solicitării dumneavoastră. În acest sens, parlamentarii PSD vor acţiona încă din aceste zile pentru găsirea unei soluţii constituţionale, prin care toţi membri celor două Camere ale parlamentului să fie aleşi prin vot uninominal. Sunt convins că această soluţie corespunde exigenţelor pe care cetăţenii României le-au exprimat în repetate rânduri. Şi, prin urmare, în primele săptămâni de activitate ale parlamentului, sunt convins că această soluţie va fi adoptată de cele două Camere“, susţine Geoană.

 

Geoană susţine că 16 milioane de români nu vor uninominal

 

Preşedintele PSD îl acuză pe şeful statului că i-ar ignora pe acei români care nu au votat pentru uninominal, mai numeroşi decât cei ce au votat pentru într-o proporţie covârşitoare. „Trebuie să constat că în scrisoarea dumneavoastră continuaţi să împărţiţi cetăţenii ţării în două categorii, în funcţie de interesul politic de moment. Acest tip de discriminare, care privilegiază patru milioane de români ce au decis să participe la referendum, pe care dumneavoastră îi consideraţi «activi politic», în detrimentul celorlalte 16 milioane, pe care alegeţi să îi ignoraţi, reprezintă o atitudine nepotrivită pentru preşedintele României“, încheie Geoană.

 

Comisiile juridice amână raportul la uninominal

 

Parlamentarii jurişti au finalizat ieri discuţiile pe fond asupra modificării Legii votului uninominal, pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea şi care a fost declarată neconstituţională. Constatând lipsa de cvorum, preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că ambele comisii juridice se vor reuni săptămâna viitoare într-o şedinţă comună, pentru a face raportul asupra acestui proiect de act normativ, după ce grupurile parlamentare îşi vor preciza punctele de vedere pe subiectul legii privind votul uninominal. Cele două comisii juridice au ca termen pentru depunerea raportului data de 31 ianuarie.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a propus ieri ca abrogarea actualei legi pentru alegerea membrilor parlamentului să fie amânată până la finalizarea delimitării colegiilor uninominale potrivit noii legi.

În acest sens, a explicat că, în cazul în care termenul de 90 de zile pentru delimitarea colegiilor nu s-ar respecta şi ar exista posibilitatea organizării alegerilor în intervalul dintre intrarea în vigoare a legii şi data delimitării colegiilor, ar exista un vid legislativ. Această propunere a PSD va fi susţinută şi de UDMR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS