12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoi rezerve de teren agricol de la stat

Noi rezerve de teren agricol de la stat

OLT. Judeţul Olt va primi noi rezerve de teren agricol de la stat. Prefectura a pregătit un proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul public în cel privat al statului a suprafeţei de teren agricol care a aparţinut fostei Staţii de Cercetări Pomicole Strejeşti. Proiectul de hotărâre a fost trimis la Bucureşti şi urmează să intre în dezbaterea plenului guvernului. De asemenea, autorităţile judeţului au primit promisiuni că şi cele două suprafeţe agricole de la Tufeni şi Nicolae Titulescu care au aparţinut Academiei Române vor putea fi preluate de autorităţile locale de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), prin protocol. Aşa s-ar putea rezolva o bună parte din solicitările de punere în posesie a cetăţenilor cărora le-a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole.

 

780 de hectare la Strejeşti

 

Demersurile prefecturii privind preluarea terenului de la Strejeşti de autorităţile locale, după ce Staţia de Cercetări Pomicole a fost lichidată, ar putea avea, în sfârşit, succes. Subprefectul Virgil Panduru a avut o întâlnire, în urmă cu două săptămâni, pe această temă cu mai mulţi reprezentanţi de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Agenţia Domeniilor Statului. Concluzia finală a discuţiilor a fost aceea că prefectura trebuie să se îngrijească de pregătirea unui proiect de hotărâre care să fie supus dezbaterii şi aprobării într-o viitoare şedinţă de guvern. Dacă proiectul va fi adoptat, suprafaţa agricolă de la Strejeşti va trece în proprietatea privată a statului, apoi va putea fi preluată prin protocol de predare/preluare de la ADS de către autorităţile locale.

 

Primarul din Tufeni rămâne fără pământul Academiei Române

 

Primarul comunei Tufeni, Eugen Şotae, care beneficiază pe şest de cele 412 hectare de teren agricol pe care Academia Română le-a deţinut cu acte în regulă pe raza localităţii, va fi nevoit să rămână fără această suprafaţă dacă ADS se va ţine de cuvânt. Virgil Panduru spune că a primit garanţii de la ADS potrivit cărora agenţia va prelua pământul pierdut de Academie în Olt şi îl va ceda judeţului, prin protocol de predare/preluare. Academia Română a revendicat, în 2001, 514 hectare de teren agricol pe teritoriul judeţului Olt şi a obţinut titluri de proprietate pentru 412 hectare la Tufeni şi 102 hectare la Nicolae Titulescu. În 2006, înalta instituţie a solicitat prefecturii revocarea titlurilor de proprietate, în încercarea de a comasa suprafeţele, alături de multe altele din ţară, în judeţul Călăraşi. Intenţia Academiei Române nu s-a finalizat şi a rămas fără cele două terenuri. Cele 412 hectare de la Tufeni erau administrate de fratele primarului din localitate. Ele au fost preluate de firma soţiei edilului, SC Recolta, pe baza unei simple cereri aprobate de Academie, hârtie fără valoare, însă. Din 2006, ADS a refuzat, în mod ciudat, să preia terenurile în cauză, iar familia primarului din Tufeni l-a muncit gratis pe cel de pe raza localităţii, fără nici o obligaţie către cineva. „Am primit şi această promisiune din partea ADS, că ambele suprafeţe vor fi preluate de stat şi că ele vor reveni Oltului, pe bază de protocol. Ar fi un gest firesc, întrucât cele două terenuri rămăseseră ale nimănui. Avem încă foarte multe cazuri nerezolvate privind punerea în posesie a oamenilor cărora li
s-a reconstituit dreptul de proprietate. Aşa că toate cele peste 500 de hectare ar fi binevenite, alături de cele de la Strejeşti“, a declarat Panduru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU