5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCasa de Asigurări de Sănătate ştie bugetul pentru 2008

Casa de Asigurări de Sănătate ştie bugetul pentru 2008

OLT. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt a primit bugetul pentru 2008, astfel că se ştie pe ce sume se va discuta cu fiecare categorie de prestatori de servicii medicale. Negocierile vor avea loc, în schimb, de-abia în luna martie, acesta fiind ordinul Casei Naţionale, până la acel moment furnizorii de servicii fiind plătiţi în baza actelor adiţionale semnate. Faţă de ianuarie 2007, s-au operat măriri substanţiale de buget, cu două excepţii, îngrijirea la domiciliu şi clinicile, unde vor fi mai puţini bani.

Pentru spitale sunt aproximativ 984 de miliarde de lei vechi (faţă de 687 de miliarde la începutul lui 2007), pentru medicamente – 338 (faţă de 281 de miliarde), 111 – pentru medicamentele din programele naţionale (faţă de cinci miliarde). S-a dublat şi suma alocată pentru programul de dializă, ajungând la 58 de miliarde de lei vechi.

Banii alocaţi pentru spitale acoperă, în prezent, doar 84% din solicitări, după cum a declarat directorul de relaţii contractuale, Dragoş Ostroveanu, situaţia fiind mai bună, în schimb, faţă de anul trecut. „Cred că banii vor ajunge până în octombrie-noiembrie, după care vor veni rectificări. Oricum, sunt mai mulţi bani decât la începutul lui 2007, dar mai puţini decât cer furnizorii“, a spus Ostroveanu.

În martie se vor împărţi aceşti bani, termenul de negociere fiind de mult depăşit, furnizorii fiind chemaţi doar să semneze contractele pe sumele deja stabilite. Oarecare şanse de a mai obţine bani în plus la tarif au reprezentanţii Spitalelor din Schitu şi Scorniceşti, situaţia Centrului de Sănătate Drăgăneşti nefiind încă lămurită.

De asemenea, restul unităţilor sanitare ar putea să cadă la înţelegere cu CJAS la spitalizarea de zi.

La medicii de familie lucrurile sunt clare, la sfârşitul lunii octombrie 2007 fiind operată o mărire a punctului per capita, de la 2,64 la 2,70, pentru ca în această lună să se micşoreze din nou, la 2,69. La fel s-a întâmplat cu punctul pe servicii, care a avut două creşteri, dintre care ultima, substanţială în 2007, când s-a ajuns la 1,45, pentru ca acum să scadă din nou la 0,94.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS