3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPreot acuzat că a vândut clopotul bisericii

Preot acuzat că a vândut clopotul bisericii

Unii localnici din comuna Schitu – Olt susţin că preotul ar fi înlocuit clopotul vechi de aproape un secol. Sătenii îl acuză pe preot că ar fi înstrăinat cristelniţa şi câteva icoane.

 

 

Unii localnici din localitatea Schitu, judeţul Olt, îl acuză pe preotul din localitate că ar fi înlocuit clopotul vechi al bisericii cu altul care nu are aceeaşi rezonanţă. Preotul este acuzat că ar fi înstrăinat icoane şi că ar fi schimbat cristelniţa. După slujba de duminică, zeci de localnici au dorit să discute cu preotul, dar acesta a refuzat. Clopotul vechi datează din 1916, fiind adus de părintele Mitre.

 

Acuzaţii

 

Gheorghe Bângiu are 69 de ani şi se numără printre cei care îi cer socoteală preotului. „Clopotul vechi era din aramă curată şi l-a adus în 1916 preotul Mitre. În 1940, clopotul a fost ascuns în apă ca să nu îl ia trupele germane. Era clopotul satului. Şi cu cazanul (cristelniţa – n.r.), la fel. Şi ăsta a fost schimbat. Pe cel vechi, din aramă, abia îl puteau ridica doi oameni“, a spus bătrânul.

Alt pensionar, Dumitru Scarlat, fost consilier parohial, este şi el revoltat. „În luna noiembrie 2007, s-a săpat o fântână în
curtea bisericii şi de atunci s-a schimbat clopotul. Toată lumea ştie, dar mulţi tac“, susţine Dumitru Scarlat.

Primarul Cornel Ionescu încearcă să fie neutru. „Eu nu acuz pe nimeni. Dacă se va dovedi că preotul este vinovat, trebuie să suporte consecinţele“, a declarat primarul localităţii.

 

Oamenii vor să sesizeze poliţia

 

Sătenii susţin că preotul Sami Grigore ar fi înstrăinat mai multe icoane din biserică, care au fost donate de populaţie de-a lungul vremii. „Dacă icoanele sunt ale comunei noastre, ce caută la altă biserică din altă localitate?“, se întreabă oamenii.

Oamenii îl învinovăţesc pe preot că le încasează bani pentru serviciile religioase fără să le elibereze chitanţă. „Preotul nu ne eliberează chitanţe pentru banii pe care îi încasează“, susţin localnicii. Ei intenţionează să se adreseze şi poliţiei locale cu o sesizare scrisă.

Şeful de post din comună, agentul principal Costel Petra, a declarat că nu a primit nici o sesizare de la săteni în legătură cu preotul. „Dacă vom primi o sesizare scrisă din partea cetăţenilor, vom sesiza reprezentanţii Bisericii pentru că preoţii sunt supuşi, în astfel de cazuri, unor anchete şi sancţiuni interne. Dacă asemenea fapte sunt de natură penală, organele de cercetare penală pot declanşa o anchetă“, afirmă poliţistul.

 

Preotul a fost mutat disciplinar la Schitu

 

Părintele Sami Grigore spune că obiectele pentru care oamenii îl acuză că le-ar fi înlocuit sau înstrăinat sunt acelea pe care le-a găsit atunci când a preluat parohia din Schitu. El a ajuns la Schitu în urmă cu câţiva ani, după ce a fost mutat disciplinar de la Şerbăneşti. Se pare că la Şerbăneşti relaţiile sale cu ceilalţi preoţi din localitate au lăsat de dorit, iar pentru anumite fapte el a fost mutat disciplinar.

Protopopul Doru Cârstea de la Protoieria Slatina 1, în subordinea căreia intră biserica de la Schitu, a declarat marţi prin telefon că, dacă acuzaţiile oamenilor vor fi aduse la cunoştinţa sa, va solicita verificări. În astfel de cazuri, protoieria face verificări, întocmeşte un raport care ajunge la forul ierarhic superior, în cazul de faţă Episcopia Râmnicului, care poate dispune sancţiuni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII