22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalParlamentul trage de miniştrii penali

Parlamentul trage de miniştrii penali

Camera Deputaţilor şi Senatul susţin că au dreptul de a aviza începerea urmăririi penale, dar şi de a respinge avizarea, în cazul foştilor sau actualilor miniştri care sunt şi parlamentari.

După lupta politică dată între preşedintele Traian Băsescu şi ministrul interimar al justiţiei, Teodor Meleşcanu, pe tema avizelor de începere a urmăririi penale emise de şeful statului pe numele a opt actuali sau foşti miniştri, noi „combatanţi“ s-au ivit în acest conflict cu iz constituţional. Senatul şi Camera Deputaţilor vor să li se recunoască dreptul de a aviza începerea urmăririi penale a miniştrilor parlamentari. Concret, este vorba de patru actuali şi foşti miniştri care deţin şi calitatea de senatori şi deputaţi – Paul Păcuraru, Codruţ Şereş, Miron Mitrea şi Adrian Năstase. Şi cum cei cercetaţi penal acoperă tot spectrul care sprijină în acest moment – oficial sau nu – guvernul Tăriceanu, patru dintre actualii sau foştii miniştri cercetaţi pentru fapte de la corupţie la spionaj ar avea o şansă de a scăpa de răspunderea penală.

 

Senatul s-a pronunţat deja

 

Ministerul Justiţiei a solicitat, în urmă cu două zile, printr-un document semnat de secretarul de stat Gheorghe Mocuţa, un punct de vedere dacă se consideră că această Cameră trebuie să se implice în cazul începerii urmăririi penale a senatorilor.

Potrivit lui Andrei Alexandru, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu a răspuns la această cerere printr-o referire la cazul Paul Păcuraru, care solicitase deja un punct de vedere asemănător încă de anul trecut. Asupra propunerii de începere a urmăririi penale a unui senator trebuie să se pronunţe Senatul, opinie care a fost exprimată în cadrul Biroului Permanent din decembrie, pe baza Legii nr. 115/1999 şi a poziţiei comisiei juridice, care a analizat cererea lui Păcuraru şi a propus conducerii Senatului să ceară documentele de la DNA. Solicitarea către DNA a fost deja înaintată de Senat, pentru Paul Păcuraru, pe 8 ianuarie.

Văcăroiu şi-a fundamentat răspunsul către Ministerul Justiţiei pe Legea nr. 115/1999 – „ministrul justiţiei, constatând că sesizarea este întemeiată, va înainta întregul dosar la comisia juridică a Senatului, dacă membrul guvernului în cauză este senator“.

 

Camera vrea dosarele de la Parchet

 

Cât priveşte Camera Deputaţilor, vicepreşedintele acestei instituţii, peremistul Lucian Bolcaş, a precizat pentru NewsIn că, din informaţiile pe care le deţine, forul din care face parte a transmis un răspuns Ministerului Justiţiei, şi anume că dosarele trebuie înaintate parlamentului. Bolcaş a comentat că, în ceea ce priveşte dosarele miniştrilor care sunt şi parlamentari, se va pronunţa plenul, după ce comisia juridică „examinează situaţia“. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că ministrul justiţiei ar fi trebuit să trimită dosarele direct la parlament, dar, cum Teodor Meleşcanu le-a înaintat deja Parchetului, cele două Camere trebuie să se adreseze procurorului general. „Acest aviz al Camerelor este solicitat de Constituţie“, a precizat Bolcaş, întrebat despre baza legală a demersului, referindu-se la art. 109, alin. 2 din Constituţie. Vicepreşedintele Senatului a adăugat că în Legea statutului deputaţilor şi senatorilor, ca şi în regulamentul celor două Camere, există prevederi speciale referitoare la modul cum se solicită dosarele, şi anume prin votul plenului, iar orice aviz dat fără implicarea parlamentului ar fi lovit de nulitate.

 

Parlamentarii, nişte cetăţeni privilegiaţi

 

Şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Sergiu Andon, consideră că pentru începerea urmăririi penale a foştilor şi actualilor miniştri care sunt parlamentari ar fi nevoie, pe lângă avizul preşedintelui, şi de aprobarea Camerelor parlamentului din care fac parte. „În logica egalităţii în drepturi a cetăţenilor şi a independenţei justiţiei, nu ar trebui să fie nevoie şi de punctul de vedere, autorizaţia parlamentului pentru începerea urmăririi penale a demnitarilor, dar în litera Constituţiei se pare că da“, a precizat deputatul PC Sergiu Andon pentru Mediafax. El a arătat că parlamentarilor care sunt miniştri sau foşti miniştri li se aplică prevederile Constituţiei referitoare la imunitatea miniştrilor, nu la cea a parlamentarilor. Potrivit Constituţiei, parlamentarii au imunitate faţă de arestări şi percheziţii, nu şi pentru începerea urmăririi penale, dar pentru miniştri imunitatea este mai largă şi, pentru simpla începere a urmăririi penale, în stare de libertate şi fără percheziţie, este nevoie şi de avizul instituţiilor din care fac parte, deci şi de al Camerelor parlamentului, a explicat Andon.

Şeful DNA n-are nevoie de alt aviz

Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a declarat ieri că, din punctul de vedere al procurorilor, în afara avizului şefului statului nu mai este nevoie de niciun altul, din partea Parlamentului, în cazul miniştrilor care sunt şi senatori sau deputaţi. Morar susţine că singurul text în care se prevedea ca, în cazul miniştrilor parlamentari, cererea preşedintelui se trimite Camerei din care face parte acel ministru era în art.16 din Legea privind răspunderea ministerială şi a fost declarat neconstituţional în noiembrie 2007 de către Curtea Constituţională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS