10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoar rabia ar putea curăţa străzile

Doar rabia ar putea curăţa străzile

Municipiul Târgu Jiu este în carantină după ce, la începutul acestei săptămâni, la Iezureni a fost descoperit cadavrul unei vulpi turbate. Autorităţile locale nu luaseră ieri nici o măsură.

 

 

La începutul acestei săptămâni, în cartierul Iezureni, localitate componentă a municipiului Târgu Jiu, a fost descoperit cadavrul unei vulpi turbate. Marţi seară a fost instituită carantina, iar ieri, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj au trimis un fax Primăriei Târgu Jiu, prin care au anunţat şi măsurile care se impun: „Este o boală care se transmite prin muşcătură, iar la Iezureni sunt mulţi câini comunitari. În municipiu a fost instaurată carantina, iar prima măsură în acest caz este vaccinarea tuturor animalelor din zonă. De aceea, Primăria Târgu Jiu, prin serviciul său de ecarisaj, va trebui să adune de pe străzi toţi câinii comunitari“, a spus Ion Iliuţă, şeful DSV Gorj. Acesta le mai recomandă cetăţenilor să se ferească de câinii fără stăpân, pentru a nu fi muşcaţi.

 

Autorităţile locale, ocupate cu discutarea bugetului

 

Instituirea carantinei în municipiul Târgu Jiu presupune obligativitatea autorităţilor locale de a aduna toţi câinii fără stăpân din oraş, pentru a se evita o eventuală transmitere a virusului la oameni. Cu toate că au fost anunţaţi de către DSV Gorj despre măsurile care se impun, reprezentanţii primăriei au fost ocupaţi cu alte probleme: „Am fost anunţat că am primit un fax de la DSV, dar cam toată lumea din primărie este ocupată cu organizarea dezbaterii publice a bugetului pe acest an. După ce se va termina dezbaterea, mă voi ocupa şi de această problemă. Am vorbit cu şefii de la serviciile care se ocupă de această problemă, dar nu au luat nici o măsură“, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu. „Este treaba primăriei să adune cât mai repede de pe străzi câinii fără străpân“, a spus Iliuţă. Purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu, Ramona Evulescu, a spus: „Deocamdată, nu s-a luat nici o măsură pentru că nu putem aduna câinii peste noapte, dar mâine (joi – n.r.), în şedinţa operativă, vom forma o echipă care va avea o colaborare cu Direcţia Sanitar-Veterinară pe această linie. Se va trece, aşadar, la măsurile necesare pentru preîntâmpinarea problemelor. Până atunci însă, atenţionăm cetăţenii să respecte sfaturile inspectorilor sanitar-veterinari“.

 

Vaccinarea de urgenţă a câinilor din padoc

 

Potrivit lui Ion Iliuţă, medicii sanitar-veterinari târgujieni vor merge astăzi la padocul amenajat la marginea municipiului, pentru a vaccina cei aproximativ 300 de câini de acolo. „Vaccinarea este prima măsură. Dar rămâne problema maidanezilor, trebuie aduşi aici şi apoi vaccinaţi“, a afirmat medicul Ion Iliuţă. Câinii fără stăpân ce vor fi adunaţi de pe străzi ar urma să fie aduşi tot în acest padoc, dar capacitatea acestuia este limitată. Deocamdată, nimeni nu ştie numărul câinilor maidanezi din municipiu: Ion Iliuţă spune că sunt circa 600, reprezentanţii primăriei spun că sunt aproape 1.000, iar Carmela Şerbănoiu, cea care se ocupă de padoc, susţine că pe străzi umblă liberi peste 2.000 de câini.

 

Cetăţenii nu mai vor câini comunitari pe străzi

 

Mulţi dintre cetăţenii din Târgu Jiu ar vrea ca pe străzile din municipiu să nu mai fie câini: „Ar fi foarte bine să ia toţi câinii fără stăpân de pe străzi. Ştiţi cum este să te muşte un câine şi să te temi că era bolnav?“, a spus Ion Popescu. „Pot să muşte copiii! Sunt o pacoste“, a afirmat Maria Mierlă, din Târgu Jiu. „Poate că acum, cu rabia asta, va curăţa şi primarul străzile de câini!“, a afirmat un cetăţean. Primăria Târgu Jiu intenţionează să construiască un nou padoc în municipiu. Fondurile necesare investiţiei au fost alocate, însă proiectul este în faza de documentare.

Focarul de rabie de la Târgu Jiu este al nouălea înregistrat la nivelul judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII