6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProiectul pentru refacerea caselor din Ocnele Mari, stopat

Proiectul pentru refacerea caselor din Ocnele Mari, stopat

De la ultima prăbuşire de teren din decembrie 2005, până la sfârşitul anului 2007 a fost monitorizată la Ocnele Mari evoluţia fenomenelor din câmpurile de sonde I, II, III şi IV.

Specialiştii au luat în calcul faptul că, în zonă, vor avea loc prăbuşiri de tren în câmpul I, în următoarea perioadă. Reprezentanţi ai prefecturii, ai Conversmin, Miniera şi cei ai Regiei Sării au inventariat numărul locuinţelor din câmpurile de sonde care ar fi în pericol. S-a constatat că există 500 de locuinţe în zonele de risc care pot fi afectate în următorii 20 de ani. Specialiştii au stabilit că 54 de locuinţe sunt amplasate în zona cea mai periculoasă, în câmpul I, şi acestea sunt primele care trebuie strămutate.

„Prefectura a pus la dispoziţie 8,9 hectare de teren din proprietatea statului, în cartierul Căzăneşti din Râmnicu Vâlcea, suprafaţă pe care să fie construite cele 54 de case.

În urma unui studiu geotehnic făcut pe terenul pus la dispoziţie de noi, s-a stabilit că doar 4,9 hectare de teren sunt bune pentru construcţii. Agenţia Domeniilor Statului (ADS) a stopat proiectul de realizare a celor 54 de locuinţe din Ocnele Mari, aflate în zona de risc a câmpului I. Trebuie să găsim acum alt amplasament pe care Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) şi Conversmin să poată construi casele“, a declarat Radu Renga, prefectul judeţului Vâlcea.

Problemele la Ocnele Mari au început în 2001, s-au repetat în 2004 şi sunt în 2005. Un depozit de sare se află chiar sub casele locuitorilor, undeva la o adâncime de 20 – 100 de metri.

Sarea a fost exploatată la început de cetăţeni, apoi de agenţii comerciali în soluţie, în subteran rămânând goluri care au dus la prăbuşiri de teren şi deversări de saramură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU