21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe agitaţia pentru gradaţiile de merit

Începe agitaţia pentru gradaţiile de merit

Cadrele didactice au intrat în febra organizării dosarului personal pentru a obţine gradaţia de merit.

OLT. În perioada 21 ianuarie – 15 februarie, documentele justificative privind activitatea cadrului didactic trebuie depuse la registratura Inspectoratului Şcolar Judeţean, 18 – 25 februarie fiind zile rezervate analizei dosarului de către inspectorul de specialitate, cu consultarea consiliului consultativ. Urmează verificarea dosarelor de comisia de coordonare a concursului, verificarea dosarelor de către reprezentanţii sindicatelor şi refacerea punctajelor, dacă se impune. Iar pe 10 martie, Consiliul de Administraţie al ISJ aprobă lista cuprinzând punctajele acordate în urma evaluării.

Spre deosebire de anii trecuţi, cel puţin teoretic, au crescut şansele la gradaţie pentru profesorii care nu umblă după fel de fel de diplome de participare şi adeverinţe că au organizat sau au fost martori la cine ştie ce simpozion, dar îşi fac treaba bine la clasă, lucru care se reflectă în rezultatele obţinute de elevi. „Maximul de 52 de puncte se poate obţine prin adunarea punctajului alocat activităţii de performanţă, care înseamnă rezultate deosebite obţinute în pregătirea elevilor, materializate în progresul şi rezultatele elevilor la clasă, în cele obţinute prin participarea şcolarilor la testări şi examene naţionale de sfârşit de ciclu, în premii şi distincţii obţinute de elevi la concursuri locale, naţionale şi internaţionale. Şi este corect aşa, pentru că sunt profesori cu adevărat dezinteresaţi de fel de fel de programe, parteneriate, simpozioane, dar elevii lor obţin rezultate deobite în urma activităţii desfăşurate la clasă“, a declarat inspectorul de personal, prof. Cristian Miu.

 

Puncte pentru participarea la expoziţii, spectacole, concerte

 

Pentru profesorii care nu s-au remarcat ca fiind cei ai căror elevi s-au clasat pe primele locuri la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale, şi nici prin performanţe deosebite în inovarea didactică, activitatea din centrele de excelenţă sau de pregătire zonală, există în continuare varianta punctelor obţinute prin prezentarea de adeverinţe diverse. Diplomele de participare, adeverinţele sau simpla menţionare a cadrului didactic în programul unei activităţi gen spactacol, expoziţie, concert, simpozion etc. pot aduce între un punct (pentru calitatea de participant) şi şase puncte (organizator principal sau preşedinte). Se punctează şi activităţile de voluntariat, cele de îndrumare a colectivelor redacţionale ale revistelor şcolare, participarea la cursuri de formare organizate de ISJ şi CCD, realizarea de parteneriate cu instituţii din domeniul educaţiei şi al culturii (centre, biblioteci, case de cultură, asociaţii, fundaţii) etc.

Dascălii care îşi desfăşoară activitatea în şcoli frecventate de elevi provenind din categorii sociale defavorizate pot obţine puncte din activităţi de remediere şcolară, grădiniţe de vară, activităţi de desegregare, de educaţie incluzivă etc. Se punctează, ce-i drept, cu doar un punct, şi voluntariatul la nivelul comunităţii locale.

Perioada evaluată este 19 ianuarie 2004 – 18 ianuarie 2008, urmând ca „suplimentul“ la salariu să se acorde de la 1 iulie 2008, timp de patru ani. Condiţia principală este ca solicitantul să fi avut calificativul „foarte bine“ în întreaga perioadă evaluată. O noutate în metodologie este faptul că beneficiarul îşi poate păstra gradaţia dacă este detaşat în alt judeţ, iar dacă este transferat, doar cu condiţia încadrării în numărul maxim al gradaţiilor judeţului în care se transferă. Pot depune dosar pentru gradaţii şi cadrele didactice care au câştigat salariul de merit, cu condiţia să renunţe la acest drept în momentul câştigării gradaţiei. Numărul de gradaţii va fi în acest an de peste 200, în urma suplimentării procentului din normele didactice, de la 10 la 16%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS