24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Femei bolnave de sifilis, în Gorj

GORJ. Anul trecut, medicii de specialitate din judeţul Gorj au depistat două femei însărcinate şi şapte mame cu nou-născuţi bolnave de sifilis.

„Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală, cauzată de o bacterie. Dacă nu este tratată în stadiul primar, boala evoluează, afectând sistemul cardiovascular şi pe cel nervos. Dacă o femeie bolnavă de sifilis rămâne însărcinată, bacteria poate fi transmisă fătului prin intermediul placentei, provocând avort spontan, naştere cu făt mort sau sifilis congenital la nou-născut. Riscul de infectare a fetuşilor este mai mare în primele stadii ale bolii“, a precizat Mariana Sfichi, directoarea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj. Femeile bolnave de sifilis beneficiază de tratament gratuit, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu micuţii pe care i-au născut.

Mihaela Floroiu

 

Au ars 25 de tone de fân

GORJ. Pompierii gorjeni au fost solicitaţi, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru stingerea mai multor incendii. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au stabilit că toate cele trei incendii la clăile cu fân ale unor gospodari au fost provocate de persoane necunoscute. Pompierii militari au intervenit la incendiile produse în trei gospodării din Bălceşti şi Ciocadia, comuna Bengeşti Ciocadia, şi una în satul Vârţ, component al oraşului Rovinari, unde focul a mistuit opt clăi cu fân şi un depozit de furaje. Cele 25 de tone de fân care au ars au fost evaluate la 3.700 de lei. Pompierii au reuşit să salveze bunuri de aproape 210.000 de lei. „În toate cazurile, focurile au fost provocate prin folosirea intenţionată a sursei de aprindere de către persoane necunoscute. Altă cauză este şi fumatul fără respectarea normelor de prevenire a incendiilor“, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, Constantin Cilibiu. În aceeaşi perioadă au mai avut loc alte patru incendii la gospodării din localităţile Târgu Jiu, Novaci, Târgu Cărbuneşti şi Fărcăşeşti. Nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti, ci doar pagube materiale.

Mihaela Floroiu

 

Bărbat lovit de maşină la Dobroteasa

OLT. Un bărbat din comuna Dobroteasa, judeţul Olt, a ajuns la spital în urma unui accident de circulaţie petrecut vineri seară, pe raza localităţii. Potrivit poliţiştilor, Nicolae Răriş, de 57 de ani, a fost accidentat după ce s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure, fiind lovit de un Matiz, condus regulamentar de Maria Tudor, de 45 de ani, din Vâlcea. Victima a fost transportată la Spitalul Judeţean pentru investigaţii şi tratament de specialitate. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Dana MIHĂILĂ

 

Turişti rătăciţi pe munte, recuperaţi

Cinci tineri din Timişoara au fost recuperaţi duminică seară de pe crestele din Straja, după ce s-au rătăcit pe un traseu montan din cauza ceţii. Jandarmii montani şi salvamontiştii i-au căutat aproape două ore, deşi tinerii aveau telefon mobil şi ţineau legătura în permanenţă cu echipele de salvare. „Tinerii erau turişti cazaţi la o pensiune din staţiune şi încercau să urce de la teleschiul nr. 2 către teleschiul nr. 5, dar din cauza ceţii s-au rătăcit şi au intrat într-o zonă împădurită. În jurul orei 19.10, echipele de salvare i-au găsit pe cei cinci tineri în zona pădurii Izvorul Brăiţei şi i-au condus către staţiune“, a declarat sublocotenent Nicolae Răducu. Potrivit echipelor de salvare, în zona în care tinerii s-au rătăcit zăpada are un metru.

Diana MITRACHE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS