21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii şpăgari îşi riscă meseria

Medicii şpăgari îşi riscă meseria

Medicii care condiţionează sau care primesc bani de la pacienţi înainte sau în timpul desfăşurării actului medical riscă să îşi piardă definitiv dreptul de liberă practică, a declarat ieri preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. Acesta a precizat că Legea privind drepturile pacienţilor prevede că un medic sau o unitate sanitară nu are voie sub nici o formă să primească atenţii de la pacienţi până la finalizarea actului medical. „Medicii nu au voie să ceară bani pentru a efectua un act medical, însă, la finalizarea acestuia, dacă pacientul vrea neapărat să recompenseze unitatea respectivă sau medicul este liber să o facă“, a adăugat Astărăstoae.
Acesta a precizat că, dacă Ministerul Sănătăţii va dori să reglementeze Legea privind drepturile pacienţilor, Colegiul Medicilor va contribui la elaborarea unor norme de aplicare a acesteia care să includă şi recompensarea medicilor sau a unităţilor sanitare. „A condiţiona un act medical direct sau indirect înainte de efectuarea acestuia nu corespunde normelor deontologice şi un astfel de om nu are ce căuta în breasla medicală“, a adăugat Vasile Astărăstoae.
Preşedintele CMR a mai spus că nu ştie cu exactitate care este limita maximă permisă a valorii recompensei pe care un pacient poate să i-o ofere medicului sub formă de mulţumire, însă a explicat că, potrivit directorului SMURD, pentru un medic de ambulanţă suma maximă acceptată este de 15 euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII