Acasă Local Gorj 40 de miliarde de lei pentru profesori

40 de miliarde de lei pentru profesori

Primăria Târgu Jiu a alocat suma de 40 de miliarde de lei vechi pentru acordarea de tichete-cadou pentru cadrele didactice şi personalul nedidactic care activează în şcolile din municipiu.

 

 

Profesorii din Târgu Jiu vor beneficia în acest an bugetar de tichete-cadou. Primăria Târgu Jiu a prevăzut în bugetul pe 2008 suma de 40 de miliarde de lei vechi, bani care vor fi împărţiţi pe centre bugetare şi plătiţi, sub formă de tichete-cadou, cadrelor didactice, dar şi personalului auxiliar. De bonificaţiile respective vor beneficia, potrivit conducerii Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, aproape 2.000 de angajaţi. Este pentru prima dată de la apariţia Legii nr. 193 din 2006, care reglementează acordarea de tichete-cadou salariaţilor din învăţământ, când primăria reuşeşte să găsească fonduri pentru profesori, cu toate că este an electoral şi edilii trebuia să îşi drămuiască fondurile pentru buna organizare a alegerilor locale programate pentru această vară. Edilul-şef Florin Cârciumaru a declarat că nu este vorba de un cadou electoral, ci primăria a reuşit abia în acest an să găsească resursele financiare pentru a se încadra în prevederile legii.

 

De la teorie la practică

 

Potrivit unui protocol încheiat anul trecut între sindicate şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, tichetele vor fi acordate de-a lungul unui calendar de şapte evenimente, cum ar fi sfârşitul sau începerea anului şcolar, sărbătorile de Paşte şi de Crăciun etc. Până la sfârşitul anului vor fi acordate tichete-cadou, în valoare de câte 50 de lei, pentru fiecare salariat al unităţilor de învăţământ din Târgu Jiu. Teoretic, la fiecare din cele şapte evenimente angajaţii din învăţământul târgujian vor beneficia de şapte tichete. În total, până la sfârşitul anului, fiecare profesor ar trebui să încaseze 49 de tichete-cadou, cu o valoare totală de 2.450 de lei. Suma de 40 de miliarde de lei vechi oferită de primărie nu acoperă în totalitate acordarea tuturor tichetelor, ci doar şase din cele şapte evenimente programate. Aceasta înseamnă că, dacă primăria nu va vira şi restul banilor, un profesor din Târgu Jiu ar trebui să încaseze în 2008, cel puţin teoretic, tichete-cadou în valoare de 2.050 de lei.

 

Sindicatele aşteaptă şi restul banilor

 

Liderii de sindicat ai angajaţilor din învăţământul gorjean au apreciat gestul Primăriei Târgu Jiu, însă aşteaptă ca instituţia condusă de Florin Cârciumaru să găsească bani şi pentru acordarea tuturor banilor necesari: „Nu mulţumesc pentru ce s-a aprobat, ci pentru disponibilitatea arătată. Trebuia mai de mult să existe o aplecare înspre problemele şi drepturile profesorilor, prevăzute de lege. Sunt mulţumit pentru această disponibilitate a autorităţilor locale. Sper în continuare în găsirea de resurse pentru acordarea în totalitate a sumei. În prezent, acoperim doar şase din cele şapte evenimente prezente în protocol. Or la protocol nu se mai poate reveni pentru a i se aduce modificări. Din câte ştim, la nivelul judeţului există localităţi precum Rovinari sau Câlnic unde au fost acordate aceste tichete. Mai sunt şi alte probleme de rezolvat, cum este cea a profesorilor navetişti“, a declarat Vasile Mija, liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj.

În perioada imediat următoare, sindicatele vor elabora şi un regulament pentru acordarea tichetelor pentru profesori şi personalul nedidactic.

Este absolvent al Facultății de Litere și Științe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.
Exit mobile version