12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCâinii comunitari, adoptaţi angro

Câinii comunitari, adoptaţi angro

Câinii fără stăpân sunt salvaţi! Deşi legea privind interzicerea eutanasierii nu a intrat în vigoare, iubitorii de animale au găsit un şiretlic prin care să îi salveze de la moarte. Cu banii jos, aceştia au adoptat toţi câinii.

Iubitorii patrupedelor aşteaptă cu nerăbdare ca Legea privind protecţia animalelor să fie publicată în Monitorul Oficial. Din acel moment, Serviciile de Ecarisaj din întreaga ţară vor fi obligate să stopeze activitatea de eutanasiere a câinilor fără stăpân. După ce vor fi castraţi pe banii statului, comunitarii se vor întoarce de unde au venit: în stradă.

Precizăm că pe 17 decembrie Camera Deputaţilor a adoptat cu majoritate de voturi proiectul de lege al Partidului Conservator referitor la protecţia animalelor.

În Bănie, uciderea câinilor nu se mai practică de câteva săptămâni. Motivul, după cum a precizat reprezentantul adăpostului de la Făcăi, este unul simplu: lipsa subiecţilor. Asta nu înseamnă că adăpostul este gol, ci că asociaţiile de protecţie a animalelor au fost prevăzătoare şi până la intrarea în vigoare a legii au adoptat toţi câinii din adăpost. Cum patrupedele sunt deja date, cel puţin în acte, medicul adăpostului nu are pe cine eutanasia. În realitate însă, câinii locuiesc în continuare la Făcăi, îngrijiţi pe banii contribuabililor.

„În mod normal ar trebui să îi eutanasiem pe toţi cei care în termen de şapte zile nu sunt adoptaţi. În momentul de faţă avem adăpostiţi 29. Numărul eutanasierilor de anul trecut abia bate la 250. Precizez că au fost eutanasiaţi în principal cei care erau foarte bolnavi“, a declarat Cătălin Călugăru, reprezentantul adăpostului de la Făcăi.

 

Căţelele gestante vor fi sterilizate

 

Vestea interzicerii eutanasierii a stârnit ample controverse printre cetăţenii Craiovei. Ca de fiecare dată când este tratat subiectul câini comunitari, s-au format două tabere: cei care sunt de acord cu decizia parlamentarilor şi cei care consideră că schimbarea nu va face altceva decât să sporească pericolul de pe străzi.

„Aşa se procedează în lumea civilizată. Cei care nu îi doresc pe stradă trebuie să înţeleagă că şi animalele au drepturi. Dacă până acum trebuia să plăteşti pentru ca ei să fie sterilizaţi, prin noua lege costurile acestei operaţii vor fi suportate de stat“, a menţionat Tuţu Bărbulescu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor.

Reprezentantul asociaţiei a menţionat că în perioada aprilie-decembrie 2007 numai pe banii lor au fost sterilizaţi circa 1.500 de câini. Pentru acest an obiectivele sut mult mai mari, iubitorii de animale sperând să ajungă la 3.000 de câini sterilizaţi. „Dacă nu se mai înmulţesc, în timp ei vor fi tot mai puţini deoarece vor muri din cauze naturale. Nu e normal să fie eutanasiaţi“, a explicat Tuţu Bărbulescu.

Cei din tabăra opusă susţin cu tărie că legea e o aberaţie. „Până acum măcar aveam o şansă că scăpăm de câinii fără stăpân. Acum ce o să se întâmple? Dacă nu sunt omorâţi, până îi prind ei pe toţi să îi sterilizeze, o să se înmulţească precum iepurii. Parcă văd că iar nu o să avem curaj să ieşim din casă din cauza câinilor“, a declarat un craiovean.

Iubitorii de animale susţin că s-au gândit şi la această posibilitate. Prin urmare, au iniţiat o acţiune la nivelul oraşului pentru identificarea căţelelor gestante şi împreună cu hingerii le transportă la Făcăi, unde le sterilizează, puii nenăscuţi fiind omorâţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII