7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariul minim umflă amenzile

Salariul minim umflă amenzile

Majorarea salariului minim brut pe economie de la 390 la 500 de lei, începând cu 1 ianuarie 2008, a dus la creşterea valorilor amenzilor aplicate pentru încălcarea normelor rutiere.

Creşterea salariului minim pe economie duce la majorarea amenzilor de circulaţie, având în vedere că, în conformitate cu prevederile Codului Rutier, punctul-amendă reprezintă zece la sută din salariul minim. Dacă până la 1 ianuarie, un punct-amendă reprezenta 39 de lei, acum, valoarea acestuia este de 50 de lei. Atât conducătorii auto prinşi încălcând regulile de circulaţie, cât şi pietonii care traversează neregulamentar vor fi nevoiţi să scoată din buzunare sume cu aproape 30 la sută mai mari. Ultima majorare a punctului- amendă a avut loc la 1 ianuarie 2007, când acesta a crescut de la 33 de lei la 39 de lei, respectiv cu 18,2 la sută. Valoarea amenzilor ar putea creşte din nou la jumătatea acestui an, când se aşteaptă o majorare a valorii salariului minim brut pe ţară la 540 de lei.

Amenzile ustură la buzunar

Abaterile frecvent întâlnite în trafic, precum nepurtarea centurii de siguranţă, depăşirea cu 10-20 kilometri/oră a vitezei maxime admise ori staţionarea neregulamentară sunt sancţionate, potrivit Codului Rutier, cu două sau trei puncte-amendă, respectiv cu 100 sau 150 de lei. Aceleaşi sumele vor scoate din buzunar şi şoferii care sunt prinşi de poliţiştii de la Rutieră folosind telefonul mobil în timp ce conduc.

Conducătorii auto care depăşesc limita maximă de viteză cu 21-30 de kilometri/oră, cei care opresc fără motiv sau circulă pe banda de urgenţă a autostrăzilor ori cei ce nu păstrează distanţa faţă de autovehiculul care circulă în faţa lor şi îl lovesc riscă să scoată din buzunar amenzi din clasa a II-a, adică sume cuprinse între 200 şi 250 de lei. Potrivit legislaţiei în vigoare, şoferii care depăşesc cu 31-40 kilometri/oră viteza maximă admisă ori cei care circulă pe linia de tramvai atunci când drumul public este prevăzut cu mai mult de o bandă pe sens riscă amenzi din clasa a III-a, adică de la 300 la 400 de lei.

1.000 de lei pentru blocarea unei intersecţii

Conducătorii auto care sunt depistaţi că blochează o intersecţie vor fi sancţionaţi cu până la 1.000 de lei, la fel ca şi cei ce depăşesc cu peste 50 de kilometri/oră viteza maximă admisă. Mai mult, aceştia din urmă riscă să rămână şi fără permisul de conducere pentru 90 de zile. Nici pietonii nu sunt „iertaţi“ de noua majorare a punctului-amendă. Cei care sunt prinşi că traversează strada neregulamentar vor plăti între 100 şi 150 de lei. În schimb, pietonii surprinşi traversând neregulamentar o autostradă ar putea fi sancţionaţi cu amenzi de până la 1.000 de lei.

Poliţiştii de la Rutieră doljeni se aşteaptă ca, după majorarea amenzilor, şoferii şi pietonii să circule mai prudent. „Presupunem, ca şi la începutul anului 2007, că după mărirea valorii punctului-amendă, atât conducătorii auto, cât şi pietonii vor adopta un comportament preventiv şi, în consecinţă, se vor reduce evenimentele rutiere“, a declarat subcomisar Emil Zuican, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Craiova.

Sancţiuni

În primele trei zile ale anului 2008, Poliţia Rutieră Craiova a aplicat 124 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto, valoarea acestora fiind de aproximativ 65.000 de lei. Şoferii craioveni au fost mai puţin disciplinaţi în primele zile ale anului 2008 faţă de primele zile ale anului 2007. În primele zile ale anului 2007, poliţiştii de la Rutieră au aplicat 80 de sancţiuni, mult mai puţine decât în acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII