10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIonii noştri cei de toate zilele

Ionii noştri cei de toate zilele


Este Sfântul Ion. Purtătorii acestui nume dau petrecere mare: se cinstesc cu rudele şi prietenii şi, acolo unde este cazul, cu colegii de birou, partid, sindicat. Iată deci cum au plănuit să-şi petreacă această zi de luni, 7 ianuarie, Ionii aleşi ai Craiovei.

După nişte sărbători împărţite frăţeşte între birou şi casă, pentru subprefectul Ionel Ciobotea, onomastica va fi o binemeritată „evadare“ de la corvoada conducerii unui judeţ înzăpezit şi prilej pentru trei chefuri: unul la serviciu, altul la restaurant şi ultimul, evident, în familie. Ce semnificaţie are această zi, ce-şi doreşte să primească primul Sfânt Ion de la prefectură şi cum va petrece Domnia sa astăzi sunt întrebări la care Ionel Ciobotea nu a răspuns exact, dar, în mod sigur, a fost emoţionat la gândul unui program încărcat, cu surprize care mai întotdeauna apar în astfel de ocazii.

„Ziua de Sfântul Ion a fost întotdeauna un prilej de bucurie pentru mine. Şi, ca de fiecare dată de câţiva ani încoace, luni (astăzi – n.r.) voi sărbători atât la serviciu, cât şi cu familia. Între problemele pe care le voi avea de rezolvat pe ordinea de zi, voi reuşi să strecor şi un pahar de suc şi o gustare pentru colegi, urmând ca, la sfârşitul programului, să mergem cu toţii într-un loc mai relaxant – la un restaurant. Spre seară mă voi dedica familiei şi prietenilor apropiaţi… Ce îmi doresc? Sunt un om credincios, deci îmi doresc ca Dumnezeu să mă ajute şi de acum înainte, aşa cum a făcut-o până acum!“. Să topească zăpada ca prin minune, am zice noi, căci, de data aceasta, mai mult decât oricând, ne-a luat printr-o aşa surprindere, că ne-a lăsat muţi, orbi şi înţepeniţi într-un judeţ îngropat în omăt şi fără un singur drum de Doamne-ajută!

Sărbătoare în familie

Nu la fel de dornic de petrecere este fostul prefect şi, după cum se aude, viitor fost preşedinte PSD, Ion Călin. Care, fie că timpurile de astăzi nu-i mai oferă nici un motiv de veselie, fie că doreşte pur şi simplu să se odihnească, se va sărbători astăzi numai în sânul familiei – singura, se pare, care nu-l va abandona niciodată.

„Îmi voi petrece ziua numai cu familia, aşa cum am făcut de Crăciun şi de Revelion“, a declarat ex-prefectul. Cât despre ce aşteaptă de la acest an, Ion Călin ne-a comunicat că nu nutreşte dorinţe ascunse, cum s-ar crede. Ci toate sunt publice, transparente, aşa cum se cade unui politician de soi.

Directorul Complexului Energetic Craiova nu va organiza nimic deosebit cu acest prilej: „Îmi voi petrece ziua la serviciu, cu activităţile obişnuite. Poate, după program, îmi voi invita colegii la un pahar de şampanie, într-un local“. Seara se va încheia, evident, în familie. Dorinţe pentru 2008? „Înţelegerea salariaţilor şi rezultate excelente ale complexului“. Şi, probabil, un agent termic mai înţelegător cu buzunarul cetăţeanului…

Nu-i timp de petrecere

Dacă până acum nu a reuşit să ajungă în circumscripţia doljeană, ei bine, de data aceasta – adică chiar de ziua lui onomastică -, bucureşteanul deputat PSD de Dolj, Ion Sasu, promite că va fi la Craiova. Şi încă dis-de-dimineaţă!

„Voi avea o mulţime de întâlniri pe care va trebui să le onorez, deci nu cred că voi avea timp de petrecere sau de relaxare“, a declarat Sasu, nu fără părere de rău. În ceea ce priveşte dorinţa sa fierbinte pentru anul acesta, deputatul speră să reuşească măcar de acum înainte să rezolve o problemă care îi macină sufletul de o bună bucată de vreme: situaţia bătrânilor din România. „Mă gândesc în special la cei din zona rurală, în care am mers adesea şi am avut ocazia să văd realităţile triste cu care se confruntă vârstnicii… Este prioritar, cred, ca viaţa bătrânilor noştri să se schimbe şi, prin acţiunile mele, încerc ca acest lucru să devină posibil“. Nu putem uita, tot la capitolul aspiraţii, şi una cu totul personală: finalizarea unui proiect amplu – o istorie a religiilor – cu care să-l concureze, dacă nu chiar să-l întreacă, pe predecesorul său, marele Eliade…

Regretul lui Prioteasa

Singurul care nu s-a arătat prea încântat de sărbătoarea de azi a fost Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Şi nu pentru că nu i-ar fi pe plac astfel de ocazii, ci, pur şi simplu, pentru că Sfântul Ion pică într-o zi de luni, adică zi de lucru.

„Nu-mi place vânzoleala“, a mărturisit Domnia sa. „Iar în asemenea zile, de lucru, nu ai cum să o eviţi… Mie îmi plac sărbătorile în vacanţă sau la sfârşit de săptămână, când pot cu adevărat să mă relaxez, să mă simt bine“. Cu toate acestea, politeţea şi respectul faţă de colegi îl vor obliga astăzi pe preşedinte: la şedinţa obişnuită de început de săptămână, Domnia sa le va oferi directorilor prezenţi la întâlnire un pahar de suc şi o prăjitură. Adevărata sărbătoare va începe abia spre seară, când Ion Prioteasa va fi acasă, alături de familie şi de rude. „Acolo mă simt cel mai bine, acolo găsesc căldura şi dragostea care să-mi asigure un confort sufletesc necesar… E adevărat că, în ultimii ani, timpul nu a mai fost la fel de îngăduitor cu mine. Îmi amintesc de vremuri în care nu existau politica, stresul, când de Sfântul Ion făceam petreceri adevărate cu prieteni care, din păcate, s-au tot împuţinat. Dacă ar fi să-mi doresc ceva este ca acele zile să se întoarcă, m[car o dată“, a spus Ion Prioteasa.

Chef cu vicii

„Cât mai mulţi infractori prinşi şi cât mai puţine infracţiuni“ este dorinţa fierbinte, nutrită chiar de ziua sa de şeful Secţiei 1 Poliţie, comisar-şef Jan Dobrescu.

Cât priveşte cheful, acesta va mai avea ceva de aşteptat, întrucât poliţistul nostru este într-un concediu medical în care îşi tratează o bronşită. Iar când acesta se va încheia, petrecerea va fi udată cu suc şi cafea. „De opt ani nu mai pun gura pe alcool!“, a mărturisit Jan Dobrescu. Comisarul compensează însă cu ţigări şi cafea, aşa că petrecerea va fi clar una vicioasă!

Pentru sportivi, sărbătorile nu înseamnă un motiv de odihnă şi relaxare. Secretarul SCM Universitatea Craiova, Ion Constantinescu, este astăzi într-o cursă contra cronometru la Bucureşti, încercând să rezolve nişte transferuri la volei. Iar aceasta, după un Crăciun şi un An Nou petrecute la sală, evident. Nu regretă însă de fel treburile care îi încarcă programul, ba, dimpotrivă: acestea îi asigură condiţia fizică de invidiat şi sănătatea de fier. Ce îşi aminteşte cu plăcere? „Zilele de Sfântul Ion de acum mulţi ani, când casa mi se umplea de sportivi veniţi să mă felicite. Se făceau atunci nişte petreceri cum nu mai sunt astăzi. Dar nu avem ce face – nici timpurile nu mai sunt aceleaşi, nici oamenii“, a spus nostalgic Ion Constantinescu.

Gustări şi şampanie

Chiar dacă mâine este prima zi de şcoală, dascălii nu vor uita să-şi sărbătorească, în recreaţia mare sau după program, Ionii lor. Unul dintre aceştia este Ion Bebe Cepoi, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, care, ca un semn de preţuire faţă de colegi, va avea pregătită trataţia cuvenită.

„Momentul va fi marcat, evident, cu o gustare dulce şi o cupă de şampanie, aşa cum, probabil, toţi purtătorii acestui nume vor oferi colegilor şi cunoscuţilor“, a spus liderul de sindicat. „Gestul vine să încurajeze şi o dorinţă sinceră a mea: aceea de a fi mai multă linişte, mai multă înţelegere pentru situaţia din învăţământ. Să ne oferim unii altora mai multe dovezi de colegialitate pentru că, se ştie, ca şi întreaga societate, învăţământul este dezbinat de anumite interese, fie ele personale, de grup sau partidice. Îmi doresc, de ziua mea, mai multă înţelegere, mai mult respect şi mai multă grijă pentru cauza noastră, a dascălilor!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS