17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză de locuri de parcare

Criză de locuri de parcare

Proprietarii de autoturisme din Craiova nu au voie să îngrădească locul de parcare din faţa blocului, nu au voie să afişeze pancarte de genul „Rezervat DJ…“, dar nu pot nici să-l concesioneze de la primărie pe motiv că nu există cadastru pe domeniul public şi privat al municipalităţii. Practic, oamenii parchează pe unde apucă.

 

Vecinul care tocmai şi-a cumpărat o maşină poate oricând să parcheze în locul pe care îl ocupaţi în faţa blocului de mai bine de cinci-zece ani. Nu aveţi nici o siguranţă că acela este locul dumneavoastră de parcare, chiar dacă la primărie achitaţi an de an impozite grase pentru simplul fapt că aveţi autoturism sau chiar dacă vi l-aţi amenajat cât de cât. Primăria susţine că este un impozit pe proprietate, deci nu trebuie o contraprestaţie din partea municipalităţii. Numai din impozitele pe autoturisme s-au încasat la bugetul local pe 2007 aproape şapte milioane de lei de la persoanele fizice şi 5,5 de la cele juridice, după cum afirmă Ioan Văcariu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova.

 

Peste 300.000 de maşini caută locuri
de parcare

 

Craiovenii sunt în pas cu moda în ceea ce priveşte autoturismele, iar numărul acestora creşte vertiginos de la o lună la alta. Maşini mai multe înseamnă şi locuri de parcare mai multe. În Craiova există peste 200.000 de autoturisme proprietate personală şi peste 100.000 de maşini ale firmelor, la care se adaugă cele de serviciu ale persoanelor care lucrează la firme din afara judeţului. Cu excepţia companiilor care garează autoturismele în spaţiile proprii, majoritatea deţinătorilor de maşini trebuie să le parcheze în apropierea locuinţelor, pe domeniul public sau privat al primăriei.

Nu există parcare personalizată

 

Dacă doriţi totuşi să aveţi propriul spaţiu de parcare ca să nu vă mai deranjeze nimeni, aflaţi că, teoretic, trebuie să achitaţi la Direcţia de Impozite şi Taxe a primăriei o taxă de opt lei pe metrul pătrat pe lună, nediferenţiat pentru toate categoriile de proprietari de mijloace auto. Pentru spaţiul de parcare a unui autoturism, municipalitatea ar percepe aproape 20 de lei pe lună, adică 140 de lei pe an. Taxa este aceeaşi atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, cu excepţia celor scutite (cum ar fi persoanele cu handicap şi instituţiile), afirmă directorul Văcariu. Nici dacă încercaţi să achitaţi respectiva taxă nu vi s-a rezolvat problema, pentru că procedura legală de concesionare a terenului de la primărie nu poate fi aplicată, din cauză că municipiul Craiova nu are cadastru. Practic, nu aveţi loc de parcare. „Nu putem să concesionăm locurile de parcare pentru că nu avem cadastru. Trebuia finalizat în 2007, dar nu a fost aşa. Oamenii au venit şi la noi şi au cerut să concesioneze terenurile pentru parcări, dar nu se poate“, a precizat Ioan Văcariu. Acesta a adăugat că a existat un program naţional subvenţionat de guvern, care prevedea ca până în 2006 toate localităţile să aibă cadastru. Problema s-ar putea razolva abia în 2008 sau 2009. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, susţine că lucrurile au început să se mişte şi că urbea va avea cadastru în curând: „Institutul Naţional de Geodezie se ocupă de cadastru, dar am reuşit prelungirea contractului cu încă un an şi s-au achitat o parte din bani“. Potrivit primăriei, nu pot exista nici parcări rezervate, din acelaşi considerent: nu poate fi delimitat terenul.

 

Alţi bani, altă distracţie

 

Văcariu mai spune că, după ce se va finaliza cadastrul Craiovei, municipalitatea vrea să introducă marcaje pe terenurile de parcare din faţa blocurilor, urmând să se facă licitaţie şi cine plăteşte taxa de opt lei pe metrul pătrat (adică 140 de lei pe an) va avea unde să-şi lase maşina. La taxa de parcare se adaugă impozitul pe autoturism, care diferă în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. Pentru un mijloc auto de 1.500 cmc, impozitul este de aproape 150 de lei, iar pentru o maşină mare, cu o capacitate 3.000 cmc, impozitul este în jurul a 300 de lei. Cine va dori să aibă şi maşină şi loc de parcare stabil va trebui să achite anual la primărie de la 290 de lei în sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII