6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoboteaza la Straja

Boboteaza la Straja

Pe un ger năprasnic, un călugăr, însoţit de salvamontiştii din muntele Straja, a sfinţit apele izvoarelor de munte din Valea Jiului, în ziua de Bobotează.

La evenimentul unic în ţară care a avut loc ieri la schitul de la cota 1.700 m au participat câteva sute de turişti, curioşi să vadă un obicei ce are loc de trei ani şi care adună zeci de credincioşi ce vin la slujbă tocmai din oraş. Ineditul sărbătorii constă în faptul că, în creierii muntelui, în viscol şi ger cumplit, salvamontiştii aduc apa într-un butoi de 200 de litri, iar călugărul Daniel oficiază slujba în vârful pârtiei de schi, la 1.700 de metri altitudine. Agheasma este apoi împărţită turiştilor şi credincioşilor care participă la slujbă.

 

Apa, coborâtă cu achia

 

Un grup de salvamontişti au urcat ieri dis-de-dimineaţă la izvoarele pârâului de munte Straja, la mai mult de 1.800 de metri altitudine, şi au umplut un butoi de 200 de litri de apă. Ca să ajungă la locul în care s-a oficiat slujba, la crucea din metal care se zăreşte din oraş, salvamontiştii au coborât butoiul cu ajutorul unei achii, pe care o folosesc la transportul accidentaţilor. „Noi urcăm în fiecare an la izvor, acolo sus, şi apoi coborâm cu grijă butoiul pe achie. Facem acest lucru până la ora la care călugărul Daniel termină slujba la schit şi apoi iese pentru a sfinţi apa“, a spus George Resiga, şeful echipei Salvamont din Straja.

Turiştii şi credincioşii au îndurat -10 grade Celsius

 

Turiştii, care nu mai încap în schitul unde are loc slujba, îi aşteaptă pe salvamontişti la cruce să aducă butoiul şi fac un tunel prin care trec aceştia cu apa. „Vin pentru prima dată aici să iau parte la acest eveniment. Este frumos şi am aflat de el întâmplător, dar m-a impresionat. Voi duce apă de aici acasă“, a spus un turist din Timişoara.

La slujba de la schit au venit şi foarte mulţi credincioşi din oraş, care sunt obişnuiţi ca în fiecare duminică să ia parte la slujba de aici, unde urcă pe jos, pe un drum lung, mai bine de o oră.

Pe pârtia de schi din Straja s-au înregistrat ieri aproximativ minus 10 grade Celsius şi vântul a bătut cu putere. Totuşi, oamenii nu au renunţat la slujbă cu nădejdea că, aşa cum le-a spus călugărul Daniel, „Dumnezeu le dă celor cu credinţă putere să îndure frigul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS