14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii nu au voie să facă sex cu elevii

Profesorii nu au voie să facă sex cu elevii

Profesorii ar putea avea un cod etic, din anul şcolar 2008/2009, stipulat în legea privind statutul personalului didactic, care le va interzice să facă meditaţii cu elevii de la clasă şi care exclude relaţiile sexuale cu aceştia, indiferent dacă şcolarii sunt minori sau majori.

 

Deontologia profesională a profesorilor ar putea fi stabilită prin lege dacă proiectele legislative iniţiate de ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, vor fi aprobate de parlament. Noul statut al personalului didactic stipulează clar interzicerea hărţuirii sexuale şi a relaţiilor sexuale cu elevii, inclusiv a relaţiilor consensuale, indiferent dacă elevii sunt minori sau majori, şi interzicerea oricăror forme abuzive de autoritate.

„E o chestiune de etică obligatorie, care trebuie să fie şi în scris. Statutul personalului didactic va stipula foarte clar care sunt drepturile elevilor şi profesorilor“, a declarat ieri, pentru NewsIn, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei.

Acesta a precizat că „anul trecut, am vrut să luăm măsuri, dar nu am avut baza legală“, referindu-se la cazul elevului Bogdan Costache, de 18 ani, care s-a sinucis pe 24 mai 2007, aruncându-se de la etajul nouă al blocului în care locuia profesoara cu care se bănuia că avea o relaţie intimă. Elevul se afla la o şedinţă de meditaţii pentru bacalaureat, cu profesoara de română Corina Vasile.

Agresiunile asupra elevilor, interzise

Potrivit proiectului, în relaţiile cu elevii, personalul didactic are obligaţia de a asigura ocrotirea sănătăţii fizice, psihice şi morale a elevilor prin supravegherea permanentă a acestora pe tot parcursul activităţilor atât în şcoală, cât şi în afara acesteia, în vederea asigurării securităţii tuturor celor implicaţi în aceste acţiuni. Proiectul legislativ mai prevede interzicerea agresiunilor fizice asupra elevilor, sub orice formă, asigurarea protecţiei fiecărui elev prin denunţarea oricăror forme de violenţă fizică şi verbală, a oricărei forme de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor şi excluderea oricăror forme de defăimare şi abuz (fizic, sexual, emoţional, verbal sau spiritual).

De asemenea, nu sunt permise fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte sau servicii, solicitarea de personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri, în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte, traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare, colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare.

Meditaţiile cu propriii elevi, interzise

Mai mult, cadrelor didactice le sunt interzise meditaţiile cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale. În relaţia cu părinţii, personalul didactic va acorda consultanţă în educarea copiilor şi în susţinerea rolului parental, va da dovadă de disponibilitate pentru rezolvarea problemelor educative enunţate de către părinţi, îi va informa pe aceştia despre toate aspectele activităţii elevilor, va respecta confidenţialitatea datelor furnizate de părinţi şi îi va informa despre evoluţia activităţii şcolare a elevilor în cauză, evitând orice tendinţă de prezentare parţială sau cu tentă subiectivă.

Profesorii vor fi obligaţi să dea dovadă de corectitudine

În ceea ce priveşte principiile şi normele de conduită obligatorii ale personalului didactic în relaţiile cu elevii, profesorii vor fi obligaţi să se îngrijească de asigurarea libertăţii de exprimare a elevului, de excluderea din relaţiile cu elevii a oricărei forme de discriminare, acordarea cu obiectivitate şi profesionalism a calificativelor şi a notelor şi respectarea demnităţii şi excluderea abuzurilor de orice fel în raport cu elevii. Profesorii vor fi obligaţi prin lege să dea dovadă de exigenţă, corectitudine şi coerenţă comportamentală, să acorde o atenţie diferenţiată în funcţie de nevoile educative ale fiecărui elev.

De asemenea, în exercitarea activităţilor didactice, personalului didactic nu îi este permis consumul de substanţe interzise sau alcool, organizarea pariurilor şi a jocurilor de noroc sau utilizarea de materiale informative interzise.

În caz de respectare, abaterile vor fi analizate, după caz, de către comisiile deontologice ale personalului didactic constituite la nivelul direcţiei pentru învăţământ preuniversitar. Sancţiunile pentru nerespectarea acestor prevederi pornesc de la avertismente şi pot duce chiar şi la desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII