8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalul auxiliar din justiţie,

Personalul auxiliar din justiţie,

Activitatea instanţelor va fi paralizată câte două ore pe zi, de luni şi până vineri.

 

Membrii Sindicatului „Justiţia“ Mehedinţi au anunţat ieri că, de luni, vor declanşa o grevă de avertisment din cauza neachitării drepturilor salariale restante şi a nesoluţionării de către Ministerul Justiţiei a unor probleme semnalate de sindicat. Greva de avertisment va începe luni şi se va desfăşura zilnic, între orele 9.00 – 11.00, timp de cinci zile.

Restanţe achitate doar pentru unii

Potrivit unui comunicat de presă al sindicatului, semnat de preşedintele Sindicatului „Justiţia“ Mehedinţi, Eugen Purcaru, care este şi vicepreşedinte al Federaţiei Projust, motivele care au condus la declanşarea acestei greve rezidă în neexecutarea de către Ministerul Justiţiei a titlurilor executorii pentru achitarea drepturilor salariale deţinute de personalul auxiliar. Sindicaliştii nu sunt de acord cu justificarea neachitării acestor drepturi ca urmare a lipsei de fonduri, deoarece, în cazul Ministerului Justiţiei, au fost achitate drepturi salariale restante cu o valoare de peste 226.000.000 de lei, însă aceste fonduri nu au fost repartizate şi pentru achitarea titlurilor executorii ale personalului auxiliar. În comunicat se mai arată că, deşi personalul auxiliar deţine hotărâri judecătoreşti executorii având ca obiect prima de vacanţă, categorie de litigiu în care au primit deja câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aceste hotărâri nu ar fi fost puse în plată.

Preşedintele Sindicatului „Justiţia“ Mehedinţi consideră că ministerul nu acceptă revendicări formulate de angajaţii săi, ceea ce îi îndreptăţeşte pe sindicalişti să declanşeze greva de avertisment. „Negocierile salariale sunt extrem de necesare, întrucât în prezent există instanţe din ţară care plătesc personalului auxiliar un salariu cu 10% mai mare, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, iar această situaţie conduce la o evidentă discriminare ce necesită o soluţionare urgentă“, se arată în comunicat.

Reprezentare

Sindicatul „Justiţia“ Mehedinţi reprezintă interesele personalului auxiliar şi conex din cadrul Tribunalului Mehedinţi şi al instanţelor arondate acestuia, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi şi de pe lângă judecătoriile arondate, precum şi interesele personalului auxiliar din cadrul Judecătoriei Bârlad – judeţul Vaslui, al Tribunalului Arad şi judecătoriilor arondate, al Judecătoriei Drăgăşani – judeţul Vâlcea, al Judecătoriei Sinaia – judeţul Prahova, al Judecătoriei Rădăuţi – judeţul Suceava, şi al Judecătoriei Slatina – judeţul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS