16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDinulescu vrea control ministerial la Termoficare

Dinulescu vrea control ministerial la Termoficare

Factura regiei către Complexul Energetic Craiova a ajuns la 1.000 de miliarde de lei vechi. Banii disponibili deocamdată: 34 de miliarde.

Directorul Complexului Energetic (CE) Craiova, Ion Dinulescu, a anunţat joi că a cerut un control din partea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) la Regia de Termoficare Craiova, care a acumulat debite restante de plată de aproape 1.000 de miliarde de lei vechi către complex. „Am cerut un control, pentru că aşa nu se mai poate. Cu factura de pe luna decembrie s-a ajuns din nou la restanţe de 1.000 de miliarde de lei vechi. L-am convocat şi pe primarul Antonie Solomon la o discuţie în acest sens. Nu s-a plătit nici măcar restanţa pe 2007, de 40 de miliarde de lei vechi, pe care regia s-a obligat că o plăteşte până la sfârşitul anului“, a declarat Ion Dinulescu. La rândul său, Tatian Tudorache, directorul Regiei de Termoficare Craiova, susţine că are deja o parte din banii de restanţă în conturi. „A mai plătit populaţia din restanţe. Avem în conturi 34 de miliarde de lei vechi“, a spus acesta. Directorul susţine că vrea să facă rost de bani de la primărie pentru a scăpa de ameninţările CE Craiova, care vrea să sisteze furnizarea agentului termic către regie de pe 7 ianuarie: „Vrem să cerem primăriei în avans subvenţia pe anul acesta ca să putem plăti“. Cât despre anunţatul control, Tudorache nu se sperie. „Foarte bine, să vină!“, a încheiat directorul. Conducerea regiei susţine că la un moment dat voia să contracteze un credit bancar în valoare de 200 de miliarde de lei vechi pentru a achita o parte din datorii, însă condiţiile de creditare oferite de bănci nu erau favorabile. Singurul bun gajabil era sediul instituţiei, evaluat la 33-35 de miliarde de lei vechi. Atât valoarea împrumutului, cât şi dobânzile aferente l-au descurajat pe directorul Tudorache.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat că va încerca să găsească o soluţie. „Într-adevăr, ştiu că au şi ei probleme cu banii, pentru că trebuie să facă investiţii. Oricum, cu plata restanţelor s-a ajuns până la nivelul lunii martie 2007. Cred că este cel mai fericit moment din istoria regiei, dacă pot să spun aşa. Toate marile municipii din România au restanţe către complexurile energetice şi căldura nu s-a oprit. Asociaţiile de locatari au datorii foarte mari către regi, şi de aceea aceasta nu-şi poate onora obligaţiile. Vom vedea ce se poate face“, a spus Solomon. Primarul susţine că primăria poate acorda o subvenţie în avans, măcar pentru lunile de iarnă, dar asta după ce se aprobă bugetul regiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII