7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDunărea, blocată de o barjă

Dunărea, blocată de o barjă

O navă mare cât un teren de fotbal blochează de o săptămână o parte din şenalul din portul industrial Moldova Veche. Barja s-a scufundat în condiţii misterioase pe 23 decembrie, autorităţile portuare refuzând orice comentariu cu privire la motivele scufundării.

Un grup de şase barje încărcate cu 7.200 de tone de clinchet au pornit duminică, 23 decembrie, la drum din Portul industrial Moldova Veche, dirijate de împingătorul Giurgiu 4. După nici un kilometru parcurs, una din barjele convoiului s-a răsucit şi a lovit piciorul podului de beton de pe braţul Dunării.

Impactul a fost atât de puternic încât toată cantitatea de 1.200 de tone de clinchet s-a răsturnat în apele Dunării. Nava are o lungime de aproape 100 de metri şi o lăţime de 24 de metri.

„Pe şenalul de la kilometrul 1.046 al Dunării, în sectorul Moldova Veche, circulaţia navelor se desfăşoară cu restricţii şi în condiţii dificile. În cursul zilei de duminică, împingătorul Giurgiu 4 a intrat în coliziune cu barja 1.685, eveniment soldat şi cu avarierea unei pile a podului care face legătura între malul stâng al Dunării şi Ostrovul Moldova Veche. Din cauza scufundării barjei în şenal, s-a emis un apel către toate navele aflate pe Dunărea de Sus de a circula cu atenţie şi cu viteză redusă în zona respectivă, astfel încât să nu mai survină vreun eveniment“, a declarat Marian Genovu, căpitanul Portului Drobeta Turnu Severin.

Autorităţile au demarat o anchetă

Surse din administraţia Portului industrial Moldova Veche susţin că barja s-a desprins din legăturile de la parâmă, întreg convoiul de şase barje fiind pus în pericol. Dacă parâmele nu se rupeau, barja 1.685 putea scufunda întreg convoiul. În aceeaşi zi, la 100 de metri în amonte de locul unde s-a scufundat nava, a fost găsit un marinar mort. Bărbatul lucra pe una din barjele acostate în port.

Autorităţile navale de supraveghere a traficului fluvial pe Dunăre au demarat o anchetă pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul şi a vinovaţilor, precum şi a modului în care barja va fi îndepărtată din perimetrul şenalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII