13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTancuri la schimb cu cauciucuri

Tancuri la schimb cu cauciucuri

Procurorii DNA au trimis în judecată şase generali şi colonei, acuzaţi de cea mai mare fraudă din istoria armatei române.

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri trimiterea în judecată a şase inculpaţi, foşti comandanţi şi şefi de structuri din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), pentru prejudicierea armatei române cu peste 44 de miliarde de lei vechi (1.260.517 euro).

În acest dosar al dubioasei afaceri dintre armată şi Tofan Grup au fost deferiţi justiţiei generalul (r) Mihail Popescu, fost comandant al Statului Major al Forţelor Terestre în perioada 1997-2000, generalul (r) Eugen Bădălan, şef al Statului Major al Forţelor Terestre între 2000-2004, generalul (r) Neculae Oţelea, fost şef al Serviciului Logistic din SMFT între 2001-2004, colonelul (r) Eugen Calcan, predecesorul lui Oţelea între 2000-2001, colonelul (r) Toader Mandea, fost şef al Serviciului Financiar-Contabil din SMFT, Simion Lincă, fost şef al Biroului Juridic al SMFT în perioada 2001-2006.

2.874 de autovehicule militare pentru cauciucuri… fără număr

 

Cei şase sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că şi-ar fi încălcat şi depăşit atribuţiile cu ocazia încheierii şi derulării contractului de schimb încheiat între Statul Major al Forţelor Terestre şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL.

Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 de dolari. Militarii au „uitat“ să prevadă în contract cantitatea de anvelope. În schimb, au fost de acord ca fabricantul de cauciucuri să evalueze la preţ de fier vechi un impresionant număr de… 2.874 de autovehicule, tancuri, transportoare blindate, tractoare de artilerie şi alte mijloace fixe din dotarea armatei, pe care le-a şi primit. Deşi tehnica militară a fost predată nedezmembrată, a fost transformată scriptic în deşeuri, care au fost facturate către SC Tofan Steel la schimb cu anvelope.

 

Contract prelungit ilegal

 

Valoarea contractului, adică 318.592 de dolari, s-a împlinit pe 2 august 2002, fără a se încheia un act adiţional sau alt contract, dar armata şi firma Tofan au continuat derularea până pe 14 septembrie 2004, cu toate că legislaţia era schimbată şi nu mai permitea valorificarea de tehnică militară decât prin CN Romtehnica SA, la preţuri mult superioare faţă de cele negociate de părţi. Potrivit procurorilor, prin depăşirea fără drept a prevederilor contractului s-a creat o pagubă de 26.379.300.734 de lei vechi. La aceasta se adaugă şi paguba produsă unităţii prin modul defectuos de negociere a preţurilor şi de derulare a contractului în limita valorică iniţială, respectiv 17.738.821.157 de lei vechi. Dosarul a fost înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Beneficiu

Comparând valoarea anvelopelor predate cu sumele obţinute de SC Tofan Steel SRL din valorificarea tehnicii militare, procurorii au calculat că firma Tofan a obţinut un beneficiu de peste 20 de miliarde de lei vechi, în dauna armatei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU