9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGuvernul italian retrage decretul de expulzare

Guvernul italian retrage decretul de expulzare

Cabinetul Prodi va adopta însă în loc alt act normativ, care va conţine prevederi similare privind expulzarea.

Guvernul italian al lui Romano Prodi a anunţat oficial ieri că va retrage decretul care permite expulzarea cetăţenilor comunitari, potrivit ministrului pentru relaţia cu parlamentul, Vannino Chiti. Controversatul act normativ fusese adoptat la sfârşitul lunii octombrie, ca reacţie la uciderea Giovannei Reggiani, pe o stradă din Roma, de către romul de origine română Nicolae Romulus Mailat. Preşedintele ţării, Giorgio Napolitano, a semnalat o serie de „erori“ conţinute în forma finală a proiectului, adoptată de Senat pe 6 decembrie.

 

Altă formă

 

Cabinetul Prodi lucrează însă la un nou act normativ în acest domeniu. Ministrul Vannino Chiti a precizat că Ministerul de Interne lucrează „la altă prevedere legislativă cu caracter de urgenţă, un nou decret-lege“, care va fi dezbătut şi supus aprobării în şedinţa de guvern din 28 decembrie, înainte de termenul la care ar expira prevederile actualei legi (31 decembrie). Noul decret va permite expulzarea cetăţenilor comunitari care constituie un pericol, împiedicând şi revenirea în Italia a românilor expulzaţi deja. Potrivit presei italiene, în cazul în care noul decret nu va fi adoptat până pe 31 decembrie, toţi cetăţenii UE care au fost expulzaţi ar putea avea dreptul să revină în Italia.

Decizia de retragere a decretului a fost luată din motive de ordin procedural. Şeful statului contesta un articol referitor la pedepsele severe pentru persoanele care instigă la acte de discriminare pe bază de gen, rasă, origine etnică, religie, handicap, vârstă, orientare sexuală. Articolul a fost introdus în decret de către Senat, la presiunile stângii radicale, fiind contestat însă de opoziţie pentru referirile greşite la tendinţele homofobe. Problema este că în decret articolul respectiv face referire la Tratatul de la Amsterdam, în loc de Tratatul de la Nisa.

 

Motive

 

Potrivit decretului aflat în vigoare, motivele pentru care autorităţile locale puteau dispune expulzarea de pe teritoriul italian sunt: ordinea publică sau siguranţa statului, motive imperative de siguranţă publică (şi anume comportamente care reprezintă o ameninţare concretă, efectivă şi gravă la adresa demnităţii umane, a drepturilor fundamentale ale persoanei sau a siguranţei publice), respectiv încetarea condiţiilor care permit dreptul de şedere pe teritoriul statului italian, cum ar fi cazul venitului necesar, în care cetăţeanul comunitar este obligat să facă dovada că dispune de „resurse economice suficiente, provenind din surse legale şi verificabile“.

 

Proceduri

 

Conform procedurilor stabilite de actul normativ italian, expulzarea din motive de ordine publică sau siguranţa statului este decisă de ministrul de interne, iar interdicţia de reîntoarcere pe teritoriul italian nu poate depăşi zece ani. Expulzarea din motive de siguranţă publică este însă decisă de prefect, persoana vizată fiind obligată să părăsească teritoriul italian, dar nu mai devreme de 30 de zile, respectiv zece zile în cazurile cele mai grave. Interdicţia de reîntoarcere poate fi decisă pentru o perioadă de maximum cinci ani. În schimb, expulzarea imediată este prevăzută pentru motivele imperative de siguranţă publică. În acest caz, chestorul este cel care semna ordinul, însă acelaşi lucru îl pot face şi ministrul de interne, prefectul, luându-se în considerare şi eventualele condamnări, pentru infracţiuni grave, decise de instanţe italiene sau străine. Punerea în aplicare a ordinului de expulzare este suspendată până la validarea acestuia de către un judecător, prin decizie motivată, în termen de 48 de ore. În tot acest timp, persoanele vizate de expulzare vor fi găzduite în Centrele de şedere temporară sau la sediile chesturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS