12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensiile private, un nou FNI?

Pensiile private, un nou FNI?

În ultimul timp, fondurile de pensii facultative au dat naştere unor discuţii contradictorii. Suspicioşi din fire, pensionarii vâlceni consideră că pensiile private sunt altă păcăleală venită din partea statului.

Gheorghe Caloianu, preşedintele executiv al Sindicatului Judeţean al Pensionarilor (SJP) Vâlcea, a declarat că se teme pentru viitorul tinerilor. „După părerea mea, aceste pensii nu sunt un lucru serios, cel puţin la noi. Ştiu că acestea funcţionează în alte ţări, dar statul român este recunoscut pentru ineficienţa sa. Noi avem cât de cât o pensie, mizerabilă, aşa cum e ea, dar îmi este teamă că tinerii nu vor avea parte nici de una ca aceasta“, a spus Caloianu. Pensionarii merg şi mai departe cu presupunerile, afirmând chiar că pensiile private pot fi echivalate cu FNI-ul. „Pensionarii cred că pensiile private sunt un nou FNI, pentru că şi acesta a avut girul statului, fiind garantat de CEC. Acest FNI era verificat chiar de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare“, a precizat preşedintele SJP Vâlcea.

„Statul român este expert în tunuri“

 

Pensionarii mai spun că aceste pensii private ar fi avut o credibilitate mai mare dacă s-ar fi constituit o unitate bancară coordonată chiar de Casa Naţională de Pensii.

„Toate aceste bănci care se înghesuie să atragă tinerii riscă să cadă. În toţi aceşti ani, avem exemple concrete. De ce Casa Naţională de Pensii nu a luat iniţiativa să constituie o bancă? Nu vreau să descurajez pe nimeni, dar atenţie cu aceste pensii private, pentru că statul român este expert în tunuri. Dacă sunt pensii facultative, de ce statul îi obligă pe tineri să aleagă un fond? Fiecare este liber să îşi aleagă momentul când vrea să îşi facă pensia privată. Chiar din această obligativitate vin şi suspiciunile noastre. Bine ar fi să nu avem dreptate, dar îndoieli există. Mă tem ca tinerii să nu rămână fără nici un sprijin din partea statului, iar la bătrâneţe să se târască la fel ca noi“, a concluzionat Caloianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII