14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrevă de avertisment în şcoli, peste două zile

Grevă de avertisment în şcoli, peste două zile

Guvernanţii refuză să acorde profesorilor banii pe decembrie şi al treisprezecelea salariu înainte de Sărbători.

Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar Olt, afiliat Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“, a anunţat începerea protestelor peste două zile, în urma eşuării negocierilor cu ministerul de resort şi cu cel al finanţelor pentru plata salariului aferent lunii decembrie şi a celui de-al 13-lea salariu, „pe care îl încasează fiecare bugetar din această ţară“, înaintea Sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou. Federaţia a înaintat mai întâi o scrisoare deschisă chiar premierului, după ce în discuţiile cu ministrul nu s-a ajuns la rezultatul dorit de dascăli. „Nu vă cerem să acordaţi fiecărui angajat din domeniul nostru o primă similară cu cea a unui parlamentar, spre exemplu. Vă solicităm doar să găsiţi resurse pentru ca al treisprezecelea salariu, şi cel cuvenit pe luna decembrie, să fie date angajaţilor din învăţământ în timp util pentru a putea întâmpina cum se cuvine Sărbătorile de iarnă“, se spune în scrisoare. N-a fost de ajuns, aşa că miercuri, 19 decembrie, între orele 11.00 – 13.00, în 95% din şcolile judeţului, se va organiza „Laboratorul de educaţie civică“. „În cadrul acestuia, elevii din învăţământul preuniversitar vor învăţa ce înseamnă să fii cetăţean responsabil, ce înseamnă să conduci destinele unei societăţi, dar vor asista şi la modalităţi practice de revendicare a unor drepturi, atunci când ele sunt ignorate sau încălcate“, se spune în comunicatul SIP.

 

Nu se dau nici tichetele-cadou

 

Refuzul autorităţilor de a da curs solicitărilor privind plata drepturilor salariale înainte de Sărbători nu este singurul motiv al protestului. Salariaţii din învăţământ sunt nemulţumiţi şi de tergiversarea începerii negocierilor privind creşterile salariale ce urmează a se acorda în 2008 pentru întreg personalul, dar şi de respingerea de către comisiile parlamentare de buget-finanţe a amendamentului privind majorarea suplimentară cu 10% a salariilor cadrelor didactice debutante, cu definitivat sau gradul II.

Alt drept câştigat – acordarea de tichete-cadou de Sărbători – nu va fi pus în practică la acest sfârşit de an. Liderul SIP Olt, prof. Ionel Barbu, a declarat că până acum au venit din teritoriu doar câteva adrese oficiale în care se precizează că nu sunt prevăzute în buget fonduri de venituri şi cheltuieli pentru plata acestor drepturi, şi „câteva zvonuri că ar fi consilii locale care ar avea bani“. Profesorii de rând ar trebui să convingă aleşii locali să prevadă în buget, de pe-acum, pentru anul viitor, sumele pentru tichetele-cadou, în timp ce pentru salariaţii din Inspectoratul Şcolar Judeţean, Palatul Copiilor şi cluburile elevilor, Casa Corpului Didactic şi cluburile sportive şcolare se îngrijeşte statul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU