11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionar purtat pe drumuri din lipsă de locuri la Recuperare

Pensionar purtat pe drumuri din lipsă de locuri la Recuperare

Un pensionar din Strejeşti, de 64 de ani, este purtat pe drumuri între localitatea de domiciliu şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, motivul fiind lipsa locurilor în Secţia recuperare medicală, unde bărbatul a fost programat pentru luna decembrie. Vasile Drăgănescu a venit luni, 10 decembrie, la spital, după ce în urmă cu două luni fusese programat pentru internare în secţia respectivă. „Atunci am făcut programare, după ce m-a văzut doamna doctor Corbea. Mi-au spus că n-au locuri şi că trebuie să vin pe 10 decembrie. Când m-am dus, mi-au spus că locurile sunt ocupate şi că, dacă vreau să rămân, să stăm câte doi în pat. Eu nu sunt om să stau câte doi în pat, că de-aia am venit la recuperare. Da’ ce, suntem la cutremurul din ’77, să stăm câte doi în pat?! Mi-a spus că, dacă nu, să plec şi să vin mâine.

Acum, mă costă şi pe mine drumurile astea, nu e chiar aşa. Am dat o sută de mii astăzi, mai dau şi mâine… Mai bine nu mai vin şi gata! Dar de ce, pentru că n-am sărit cu banu’, cum se face?!“, şi-a vărsat bărbatul amarul.Vasile Drăgănescu a suferit, în 1978, pe când lucra la Uzina de Aluminiu, un accident grav de muncă, de atunci fiind pensionar. Spune că o experienţă mult mai urâtă a trăit-o chiar după momentul accidentului care i-a schimbat viaţa, într-un spital din Bucureşti, când un medic l-a dat jos de pe masa de operaţie când a aflat că nu e dispus să plătească pentru intervenţia chirurgicală la care urma să fie supus.

 

„Nu avem paturi suficiente“

 

Medicul care l-a primit pe bărbat la Secţia recuperare medicală a fost dr. Ioana Dumitrache Anton. I-a prezentat situaţia, spune şefa secţiei, dr. Ecaterina Iovu, după care i s-a făcut propunerea de a rămâne în spital, până a doua zi dimineaţă, cu alt pacient în pat. În cele din urmă s-ar fi stabilit chiar ca pacientul care urma să fie externat a doua zi să fie transferat în patul altui bolnav.

„Dar dânsul n-a mai vrut să asculte nici un fel de explicaţii, s-a supărat şi a plecat. Nu avem paturi suficiente şi, e adevărat, pentru perioade scurte stau şi câte doi în pat“, a spus dr. Iovu.

Cert este că la spital există foaia de observaţie pe care medicul începuse să o completeze, când pacientul s-a răzgândit.

 

Programări până în martie anul viitor

 

Secţia recuperare medicală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina este singura în tot judeţul, existând la Spitalul Municipal Caracal încă un compartiment. Şi cazuistica este diversă, de la recuperare posttraumatică şi reumatismală degenerativă până la recuperare după afecţiuni neurologice. Iniţial au fost 80 de paturi, însă de câţiva ani funcţionează doar cu 65. Durata de spitalizare este de 11-12 zile, motiv pentru care, explică medicul şef de secţie, rulajul nu este foarte mare.

„Avem programări până în martie. N-avem ce face, asta este situaţia. Mai avem şi varianta internărilor de zi. Asta ar însemna ca pacienţii să vină şi doar să facă procedurile, fără să ocupe patul şi să mănânce la noi, numai că nu acceptă mulţi această variantă“, a mai spus dr. Iovu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS