10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionarii se împrumută la CAR pentru a-şi achita datoriile

Pensionarii se împrumută la CAR pentru a-şi achita datoriile

Prevăzători din fire, bătrânii se înghesuie să facă un împrumut pentru ca măcar de Sărbători atmosfera să fie mai destinsă. Facturile, medicamentele, lemnele pentru foc şi întreţinerea au făcut din bătrâni unii dintre cei mai fideli clienţi ai Casei de Ajutor Reciproc din cadrul Sindicatului Judeţean al Pensionarilor Vâlcea.

VÂLCEA. Aproximativ 800 de pensionari vâlceni au împrumutat anul acesta peste 700.000 de lei. Aceasta este singura scăpare pentru a face faţă cheltuielilor inerente, împrumutul constituind o mană cerească pe lângă pensia mizeră aşteptată cu nerăbdare în fiecare lună. Gheorghe Caloianu, preşedintele executiv al SJP, a declarat că ajutorul financiar a constituit un real sprijin pentru vârstnici în rezolvarea unor probleme care nu mai sufereau amânare. „Numai în luna noiembrie, la bătrâni au ajuns 80.000 de lei. Plata facturilor, întreţinerea, medicamentele, lemnele, dar şi înnoirea obiectelor electrocasnice s-au aflat printre priorităţi. În general, sumele împrumutate unei persoane sunt cuprinse între 500 şi 1.500 de lei, dar există şi unele excepţii în care mărim suma până la 2.000 de lei. Este cazul persoanelor care au nevoie de bani pentru a face un tratament sau pentru a putea acoperi costul unor intervenţii chirurgicale. Acordăm banii în funcţie de pensia omului. Împrumutul este returnat în zece luni de la încheierea contractului“, a spus Gheorghe Caloianu. Dar, chiar şi aşa, nevoile pensionarilor sunt mult mai mari. „Sumele împrumutate nu le satisfac nici pe departe nevoile, dar cel puţin încearcă să ţină pasul. Mai avem şi cazuri în care ambii soţi se hotărăsc să facă un împrumut. Chiar dacă ne asumăm riscuri mari, noi suntem deschişi să îi ajutăm pe cei care sunt serioşi. Aproximativ 95% dintre bătrânii care au luat bani de la noi îşi respectă angajamentul“, a declarat Caloianu.

De Sărbători, pensionarii vor primi pachete cu alimente

 

Venirea Sărbătorilor nu constituie pentru unii pensionari decât un prilej de amărăciune, griji şi neîmpliniri. Pentru a le aduce zâmbetul pe buze, dar şi ceva mai multă hrană în frigider, liderii de sindicat ai SJP vor împărţi şi anul acesta pachete cu alimente. Gheorghe Caloianu a apreciat că în prima fază vor da 50 de pachete, dar, dacă vor găsi sponsori generoşi, vor ajunge să se bucure de acestea câteva sute de bătrâni.

„Vom demara această acţiune începând cu 20 decembrie. Situaţia pensionarilor este din ce în ce mai grea. Cu toată mărirea punctului de pensie, oamenii trăiesc din ce în ce mai rău. Atât cât putem, noi încercăm să îi ajutăm. Deşi în evidenţele noastre se află peste 25.000 de membri, noi suntem conştienţi că nu îi vom putea sprijini pe toţi, dar, pentru cei imobilizaţi şi neajutoraţi, vom face un efort. Dacă pensia ar fi decentă, pensionarii nu s-ar mai înghesui să facă un împrumut sau să se mai bucure pentru un pachet“, a concluzionat Caloianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS