11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNereguli grave la teza cu subiect unic

Nereguli grave la teza cu subiect unic

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea a convocat ieri într-o şedinţă de urgenţă, toţi directorii de unităţi de învăţământ din judeţ. Inspectorul general Gheorghe Ciucă a discutat despre neregulile depistate în unele unităţi şcolare la teza cu subiect unic, care a avut loc săptămâna trecută.

Potrivit Comisiei judeţene de organizare a tezelor cu subiect unic, în judeţul Vâlcea, teza cu subiect unic pentru clasele a VII-a şi a VIII-a la matematică a înregistrat un procent destul de ridicat de promovabilitate. Notele obţinute de elevi în unele unităţi şcolare au fost destul de mari faţă de nivelul unităţii de învăţământ. La clasa a VII-a, din cei 4.219 elevi înscrişi au fost prezenţi 4.151, iar notele au arătat în felul următor: 671 de elevi au obţinut note mai mici de 5; 486 au luat 5; 655 – nota 6; 782 – nota 7; 740 – nota 8; 585 – nota 9 şi 232 de elevi au obţinut nota 10. La clasa a VIII-a, din cei 4.301 elevi înscrişi au fost prezenţi 4.236. Notele au fost următoarele: mai mici de 5 – 292 de elevi; nota 5 – 431 de elevi; nota 6 – 733; nota 7 – 888; nota 8 – 902; nota 9 – 604; nota 10 – 384. „Procentul de promovabilitate pentru clasa a VII-a a fost de 84,42% (87,4% – în mediul urban şi 81,44% în mediul rural), iar la clasa a VIII-a a fost de 93,12% (93,32% în mediul urban şi 92,92% în mediul rural). Chiar dacă teza s-a desfăşurat în limite normale, unde au fost note foarte bune, dar şi slabe, cred că avem unele cazuri care trebuie analizate separat. Noi nu avem dreptul să furăm aceşti copii şi nici să ajutăm elevii să se fure între ei“, a precizat inspectorul general.

De aceeaşi părere a fost şi inspectorul general adjunct al ISJ Vâlcea, Florin Smeureanu, care a precizat că nici un cadru didactic nu are voie să-şi bată joc de elevi. „Nu se poate să ne batem joc de elevi, nu avem nici un drept. Situaţia cea mai delicată cred că este la Şcoala cu clasele I-VIII din Pietrari. Aici, din 40 de şcolari care au susţinut teza la matematică, 15 au obţinut note de 9, 19 au obţinut note de 8, au fost şase note de 10 şi restul au fost de 6 şi 7. Nimic ieşit din comun până aici, dar, trecând la verificarea situaţiei, am constatat că majoritatea dintre ei, la clasă, aveau note de patru şi cinci. Acelaşi lucru a fost constatat şi la Şcolile din comunele Bărbăteşti, Fumureni, Glăvile, Liceul Berbeşti, Liceul Băbeni, unde au fost obţinute zece note de 10, 20 de 9 şi restul numai 8, iar lista poate continua.

De asemenea, au existat şi şcoli unde majoritatea elevilor care au susţinut teza la matematică nu au reuşit să obţină nota 5. De exemplu, la Şcoala din Goranu, din 42 de elevi care au susţinut teza, 34 au obţinut note sub 5, iar la Şcoala Gura Văii, din 26 de copii, 22 au reuşit să aibă nota finală sub 5. După această situaţie penibilă, respectul nostru faţă de elevi a dispărut şi nici nu mai am pretenţia ca aceştia să ne respecte“, a afirmat Florin Smeureanu.

Elevii de la oraş sunt dezavantajaţi

 

Neregulile constatate de inspectorii şcolari la unităţile şcolare din mediu rural nu se opresc aici. Altă problemă cu care s-a confruntat Comisia judeţeană de organizare a tezelor cu subiect unic a fost prezentarea situaţiei, care a întârziat chiar cu câteva ore transmiterea ei din cauza unor unităţi şcolare. „Nu pot să cred că mai există cadre didactice care nu ştiu să transmită o situaţie. Dar cea care a întrecut-o pe toate a fost directoarea de la Şcoala nr. 8 din Voineasa, care ne-a transmis situaţia de la Testele Naţionale din sesiunea iunie – iulie 2006. La altă şcoală am găsit două lucrări cu acelaşi nume, iar exemplele pot continua. De ce nu s-au întâmplat aceste lucruri şi la şcolile din municipiu? Vreau să spun că aceşti elevi sunt dezavantajaţi, iar pentru copiii buni şansele de a accede sunt din ce în ce mai reduse“, a mai spus Gheorghe Ciucă.

La sfârşitul şedinţei, inspectorul general le-a cerut din nou directorilor prezenţi să-şi schimbe comportamentul pentru că va urma altă teză şi le-a promis că lucrurile nu vor rămâne aşa şi că se va ajunge chiar până la Parchet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU