21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalVilele de pe clisura Dunării - în vizorul anchetatorilor

Vilele de pe clisura Dunării – în vizorul anchetatorilor

Proiectele caselor de vacanţă şi ale vilelor de lux construite în ultimii doi ani pe clisura Dunării au intrat în vizorul oamenilor legii, care doresc să verifice amănunţit documentaţia şi aprobările ce stau la baza autorizaţiilor de construcţie eliberate de primării şi consiliile locale.

MEHEDINŢI. Conform ultimelor estimări, peste 100 de case de vacanţă, dintre care şi 25 de vile ce au peste 20 de camere de locuit, au fost construite ilegal peste luciul Dunării.

La Primăria Eşelniţa, aproape 200 de proprietari de case pe malul Dunării sunt înregistraţi în anexele locale, printre aceştia fiind şi câteva nume sonore: Mihaela Giuca şi soţul acesteia, Trandafir Giuca, deţinătorii echipei Building Vânju Mare şi administratorii firmei de construcţii care a realizat locuinţele ANL din Mehedinţi, dar şi eurogara, care nu a fost terminată nici până în prezent, şeful IPJ Hunedoara, comisarul-şef Alexandru Drăghici, inspectorul-şef de la IPJ Mehedinţi, Constantin Radoslav, fostul director RAAN, Rodin Traicu, directorul adjunct al Finanţelor Publice, Mihai Ţepoşan, şi alţii.

 

Olanda din Mehedinţi

 

Proprietarii vilelor de lux care au aparut în ultima perioadă pe malul Dunării între localităţile Orşova şi Şviniţa au intrat în vizorul anchetatorilor chiar din anul 2006, când directorul Apelor Române de atunci, Adrian Drăghici, a fost de câteva ori să constate neregulile care sunt săvârşite pe cursul fluviului.

Configuraţia malului Dunării s-a schimbat după bunul plac al fiecăruia. Umpluturile de pământ, taluzările făcute fără autorizaţii şi, nu în ultimul rând, construirea piscinelor şi a terenurilor de sport au pus pe jar autorităţile judeţului Mehedinţi.

Directorul Societăţii Apele Române, filiala Mehedinţi, a fost primul care a început un control amănunţit în zonă. „S-a construit fără nici o autorizaţie din partea autorităţilor, iar Apele Române nu au dat nici un aviz pentru astfel de construcţii. Vom demara anchete, iar ce s-a construit abuziv va fi demolat“, a declarat Adrian Drăghici, care ulterior a fost schimbat din funcţie.

De mai bine de doi ani a început războiul cu apa. Mii de muncitori aşteaptă să scadă Dunărea şi fac umplutură metru cu metru spre şenal. Miliarde de tone de piatră şi balast au fost depozitate pe cursul de apă şi s-au turnat stâlpi din beton pentru realizarea de platouri pe care se construiesc vile. „Oamenii concesionează pământ, 20, 30 de metri pătraţi, sau cumpără un titlu de la un vechi proprietar, iar peste noapte, la prima scădere de apă a fluviului, muncim ca robii şi apar, în loc de 30 de metri, 300 de metri pătraţi pe care îi realizăm prin umplutură cu balast şi pământ. O vilă de trei etaje o ridicăm în maximum trei luni. Câţi bani au fost băgaţi în mâna de lucru în perioada februarie – noiembrie 2007, nu a avut buget local Primăria Eşelniţa“, a declarat Mihai Dima, salahor la vilele construite pe Dunăre.

Primarul municipiului Orşova a fost cea de a doua persoană care nu a acceptat ca şi clisura Dunării din Orşova să se transforme în spaţii de vacanţă. „Abuzuri peste abuzuri, nimic legal şi totuşi se construieşte punând în pericol cursul de apă al fluviului. Trebuie să se ia măsuri urgente şi să se demoleze casele construite ilegal“, a declarat Constantin Negulescu, primarul din Orşova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII