24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlteţul ameninţă locuinţele oamenilor

Olteţul ameninţă locuinţele oamenilor

Planul de evacuare în cazul zecilor de familii din Morunglav ameninţate de pericolul revărsării râului Olteţ n-a mai fost actualizat.

Autorităţile din Olt s-au arătat îngrijorate de o eventuală nenorocire care s-ar putea produce în orice moment. Este vorba de zecile de gospodării de la marginea comunei Morunglav expuse pericolului pe care apele Olteţului îl reprezintă după ce, în urma inundaţiilor din 2005, râul şi-a schimbat cursul, apropiindu-se ameninţător de casele oamenilor. În numai doi ani, apa a erodat malul stâng pe o porţiune de peste 50 de metri. În unele zone, malul este înalt de peste cinci metri, existând pericolul prăbuşirii locuinţelor. Grădinile câtorva familii sunt acum sub apă, iar eroziunea a continuat rapid, apa ajungând la mai puţin de 20 de metri de unele case.

Octavian Popescu a cerut instituţiilor responsabile şi o atenţie sporită în cazul monitorizării situaţiei de la Morunglav.

Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Gheorghe Năstasie, monitorizarea se derulează conform programului. „Trebuie să se cunoască din vreme toate detaliile evacuării, de la primele acţiuni şi până la amănuntele cazării, pentru că eventuala evacuare, ca şi cazarea oamenilor trebuie să se desfăşoare rapid în orice moment, ziua sau noaptea. Nu este de glumit“, a atenţionat prefectul.

În caz de necesitate, se pare că autorităţile agreează folosirea modulelor din rezerva statului. Familiile expuse ravagiilor Olteţului ar putea fi cazate în modulele folosite de autorităţi în cazul sinistraţilor din localitatea doljeană Rast, înghiţită de ape în inundaţiile de anul trecut. „Noi avem doar trei asemenea module, însă am luat legătura cu Doljul, unde se găsesc cele 500 de module din rezerva statului folosite pentru localnicii din Rast în inundaţiile din 2006“, a declarat colonelul Năstasie. El a fost prins puţin pe picior greşit de atenţionarea prefectului privind planul de evacuare. Şeful ISU susţine însă că planul există, dar că acesta n-a mai fost reactualizat. „Plan de evacuare există, dar trebuie reactualizat“, a spus Năstasie.

Vestea cea mai bună a dat-o prefectul. El a anunţat că intervenţiile făcute la guvern pe marginea proiectului de hotărâre prin care Oltul solicită 70 de miliarde de lei vechi pentru refacerea vechiului curs al Olteţului şi pentru regularizarea malurilor ar putea fi încununate de succes. Popescu se aşteaptă ca, săptămâna viitoare, executivul să aprobe acordarea primei tranşe de 30 de miliarde de lei vechi. De lucrări ar urma să se ocupe Hidroconstrucţia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS