10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopilărie între muncă şi bătaie

Copilărie între muncă şi bătaie

Bărbatul din comuna Valea Stanciului care a bătut doi copii cu coada toporului şi este acuzat că a exploatat prin muncă mai mulţi minori încearcă să scape de pedeapsă şi să ajungă la o înţelegere cu părinţii acestora.

George Lăzărescu, de 35 de ani, din comuna Valea Stanciului, este cercetat de poliţie pentru comiterea infracţiunilor de lovire, violare de domiciliu, distrugere şi lipsire de libertate, după ce, sâmbătă, a bătut doi copii, unul dintre ei ajungând în spital. În urma primelor verificări ale poliţiştilor s-a stabilit că respectivii copii au fost puşi de mai multe ori la muncă de Lăzărescu, bărbatul fiind acuzat şi de comiterea infracţiunii de supunerea la muncă forţată. Oamenii din Valea Stanciului spun că şi alţi săteni pun copiii la muncă, mai ales pe cei sărmani, însă Lăzărescu îşi face aproape toate treburile apelând la minori. „Unii mai apelează la copii, mai ales la cei din familiile amărâte, care vin la muncă de sărăcie şi de foame. Omul ăsta foloseşte aproape numai copii, pentru că oamenii nu au mai muncit la el după ce nu i-a plătit. Pe copii îi mai păcăleşte cu câte un biscuit“, a explicat E.S., din Valea Stanciului.

 

„De multe ori ne dădea câte o eugenie“

 

Copiii lui Albu şi ai lui Vladu au povestit că au fost de multe ori la muncă la Lăzărescu, după şcoală, împreună cu mai mulţi minori, iar de cele mai multe ori se întorceau acasă cu mâna goală. „După ce terminam şcoala ne duceam la el şi munceam la ce ne punea, la sfeclă, la porumb, pe la animale. Mai erau şi alţi copii, de la noi din sat sau din alte comune. Ne mai dădea să mâncăm ciorbă şi macaroane. De multe ori ne dădea câte o eugenie sau ne zicea să venim a doua zi după bani şi nu ne mai dădea nimic“, a povestit Ionuţ, fiul lui Albu.

Marinel, unul dintre cei patru copii ai lui Vladu, a povestit că, în urmă cu doi ani, a fost toată vara cioban la Lăzărescu, însă nu a văzut nici un sfanţ. „Eu şi cu alt băiat, Bobi, am stat toată vara cu oile la omul ăsta. Duceam oile în fiecare zi la câmp şi am învăţat să le mulgem. Când s-a terminat vara şi trebuia să luăm banii, a zis să ne ducem acasă că ne dă a doua zi, dar nu ne-a mai dat nimic“, a spus Marinel. Cei mici au spus că, în urmă cu o săptămână, după ce au muncit la Lăzărescu, acesta nu le-a dat nimic, ca de obicei, aşa că s-au hotărât să îi fure cheile de la tractor. Bărbatul a aflat şi a încercat să ia cheile de la copii bătându-i cu o coadă de topor. Lăzărescu a negat că îi pune pe copii la muncă, spunând că nu are ce să le facă dacă vin la el în gospodărie şi se ţin scai de el.

 

Înţelegere între agresor şi părinţi

 

Părinţii copiilor bătuţi spun că Lăzărescu încearcă să scape de acuzaţii şi să cadă la înţelegere cu ei. Nicolae Albu, tatăl lui Ionuţ, unul dintre copiii bătuţi sâmbătă de Lăzărescu, a declarat că nu vrea să ajungă la nici o înţelegere cu agresorul copilului său. „Eu nu pot să spun decât că trebuie lăsată legea să îşi urmeze cursul. Nu vreau să ajung la înţelegere cu el, chiar dacă băiatul meu a fost bătut mai puţin pentru că a reuşit să fugă“, a explicat Albu.

De partea cealaltă, Dumitru Vladu, tatăl Mădălinei, fetiţa de şapte ani care a ajuns la spital cu un hematom masiv la nivelul feselor în urma bătăii primite, e dispus să-l ierte pe Lăzărescu, chiar dacă recunoaşte că fetiţa este încă speriată, iar urmele cozii de topor se mai văd pe corpul copilului. „A recunoscut că a greşit. Nu putem să-l băgăm în puşcărie, că e de-al nostru“, a spus Vladu. Din spusele sătenilor, se pare că Vladu a acceptat oferta lui Lăzărescu, 15 milioane de lei vechi şi un porc, pentru a nu depune plângere.

Monitorizaţi de asistenţii sociali

Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a încheiat ancheta socială în cazul celor doi minori şi i-a avertizat pe părinţi că sunt în pericol de a-şi pierde copiii. Reprezentanţii DGASPC Dolj au precizat că vor fi monitorizate cele două familii, iar dacă se constată că micuţii sunt neglijaţi sau trimişi la muncă, se va propune o măsură de protecţie specială pentru copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII