10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocalităţi monitorizate pentru prevenirea gripei aviare

Localităţi monitorizate pentru prevenirea gripei aviare

14 localităţi din Vâlcea, situate pe malurile râului Olt, sunt monitorizate de DSVSA pentru a preveni apariţia gripei aviare.

VÂLCEA. Conducerea Prefecturii Vâlcea a convocat Comandamentul Antiepizootic Judeţean (CAJ), în urma apariţiei virusului H5N1 în zona Deltei Dunării. Reprezentanţii CAJ Vâlcea s-au întrunit într-o şedinţă de lucru, în care au stabilit ce măsuri trebuie luate, în perioada următoare, pentru a preveni apariţia gripei aviare în judeţ. „Avem o iarnă blândă şi trebuie să luăm măsuri pentru că teritoriul judeţului Vâlcea e tranzitat de un număr foarte mare de păsări migratoare. Avem 14 localităţi-ţintă care pot intra sub incidenţa gripei aviare. Atrag totodată atenţia crescătorilor de păsări care comercializează pui şi ouă să ia măsurile care se impun pentru a nu ajunge în situaţia din 2006, când ne-am confruntat cu mai multe focare de gripă aviară“, a declarat Anuţa Handolescu, prefectul judeţului Vâlcea.

 

40.000 de persoane, vaccinate împotriva gripei umane

 

Cele 14 localităţi care pot fi afectate de gripa aviară sunt: Brezoi, Călimăneşti, Dăeşti, Bujoreni, Râmnicu Vâlcea, Budeşti, Galicea, Orleşti, Olanu, Ioneşti, Prundeni, Drăgoeşti, Drăgăşani şi Voiceşti. „E un semnal clar declararea virusului H5N1 în Tulcea. În urma analizelor s-a constatat că virusul a fost transmis de la păsările migratoare. Problema e că virusul a fost luat la Tulcea de la păsări şi de o pisică, aceasta murind ulterior, iar în urma analizelor s-a constatat că a avut H5N1“, a spus Florinel Constantinescu, directorul DSVSA Vâlcea.

Acesta a precizat că, în prezent, în Vâlcea sunt supravegheate atent cele 14 localităţi-ţintă care sunt situate pe marginea cursului râului Olt. „Recoltăm probe de la toate cadavrele păsărilor sălbatice din cele 14 localităţi. Facem analize de laborator, iar dacă avem suspiciuni legate de gripa aviară, trimitem probele la analize şi la Bucureşti. Până acum nu am avut suspiciuni cu privire la apariţia gripei aviare la păsările sălbatice, în Vâlcea“, a afirmat Florinel Constantinescu.

Medicii sanitar-veterinari fac analize şi la păsările domestice din gospodăriile oamenilor, luând probe serologice de la acestea de două ori pe lună. „Nu avem nici o suspiciune de gripă aviară nici în privinţa păsărilor domestice. Am făcut o monitorizare şi a celor două ferme din Vâlcea care cresc păsări. Fermele Avicola Oltchim şi Avicola Impex nu creează probleme. Ele au implementate programe de biosecuritate care duc la apărarea sănătăţii păsărilor. Am revizuit programele din ferme şi, acolo unde a fost cazul, am luat măsuri suplimentare de securitate“, a susţinut directorul DSVSA. În cele 14 localităţi monitorizate au fost vaccinate 40.000 de persoane împotriva gripei umane. În şedinţa CAJ s-a decis ca poliţia împreună cu inspectorii sanitar-veterinari să monitorizeze în perioada următoare toate târgurile de animale şi să urmărească toate animalele care ajung în Vâlcea din alte judeţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS