10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevii doljeni, sub mirajul drogurilor

Elevii doljeni, sub mirajul drogurilor

În judeţul Dolj există trafic de droguri şi consumatori, dintre care foarte mulţi adolescenţi. Aceste lucruri nu sunt un secret pentru autorităţile implicate în prevenirea şi combaterea consumului de droguri, numai că de la a cunoaşte o stare de fapt şi până la a acţiona este cale lungă, iar oamenii se împotmolesc încă de la primul pas – identificarea consumatorilor.

Din ce în ce mai mulţi tineri cad pradă drogurilor, devin consumatori, dependenţi sub ochii autorităţilor care, în loc să acţioneze, lucrează încă la strategii de prevenire. Din curiozitate, teribilism sau pentru a fi la modă, adolescenţii trag primul fum. Pentru unii, experienţa drogurilor se termină aici, pentru alţii însă urmează decăderea, respingerea şi suferinţa. Autorităţile estimează că în Dolj sunt în jur de 200 de consumatori, iar numărul lor creşte de la un an la altul, la nivel naţional fiind înregistrate în clinici aproximativ două mii de persoane care se droghează.

„80% dintre cei care consumă droguri sunt tineri, elevi şi studenţi. Putem spune că sunt în jur de 200 de persoane, dar numărul consumatorilor este în continuă creştere. Ei nu consumă droguri în unităţile de învăţământ, ci în baruri, cluburi, la petreceri private“, a explicat comisar-şef Gheorghe Bică, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova.

„În fiecare oraş ar trebui să existe un centru de dezintoxicare“

Pe tinerii consumatori nu îi ajută nimeni. Dacă poliţiştii de la Crimă Organizată îi găsesc pe consumatori în timpul raziilor efectuate în locurile unde se consumă şi se face trafic cu droguri, îi duc la Urgenţă de unde, după ce li se face dezintoxicarea, aceştia pleacă acasă. „Dacă are manifestări euforice îl ducem la spital, de unde pleacă acasă după câteva ore. În fiecare oraş ar trebui să existe un centru de dezintoxicare. Nu este normal ca într-o ţară atât de mare să existe doar două astfel de centre, unul în Bucureşti şi altul în Iaşi. Societatea ar trebui să se implice acum, când acest fenomen este la început, pentru că, dacă nu ne implicăm noi, se vor implica traficanţii şi ne vom trezi că vom avea crime făcute de drogaţi şi că au început să moară tinerii din cauza drogurilor“, a menţionat Bică. La nivel naţional, au fost comise din cauza drogurilor peste 2.600 de infracţiuni şi 21 de persoane au murit anul trecut din această cauză, de patru ori mai multe decât în 2005.

Acţiuni de prevenire a consumului de droguri printre consumatori

Şcoala românească nu este încă pregătită să facă faţă acestei probleme, singurele soluţii pe care le au autorităţile fiind programele de prevenire şi combatere. „Există trafic, există consum, dar cei care sunt dependenţi nu sunt trataţi deoarece nu sunt luaţi în evidenţă. Noi îi putem ajuta doar dacă sunt de acord să vină aici de bunăvoie sau la cererea tutorilor şi să le oferim consiliere. În rest, ne ocupăm cu acţiuni de prevenire, mergem prin unităţile de învăţământ, stăm de vorbă cu elevii, cu profesorii şi le spunem cum trebuie să acţioneze atunci când un elev consumă droguri“, a precizat subcomisarul Geta Florescu, de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj. Nici consilierii şcolari nu îi pot identifica şi ajuta pe dependenţi, singurii care sunt suspicioşi în privinţa comportamentului copiilor fiind profesorii. „Elevii care consumă droguri nu se adresează cabinetelor şcolare, iar profesorii exagerează şi pun pe seama consumului de droguri orice comportament ieşit din comun al elevilor. De exemplu, o elevă a venit la şcoală cu suzetă, boneţică şi pampers, iar profesorul a trimis-o la cabinet şi a acuzat-o că e drogată. Trebuie să le analizăm comportamentul şi să fim atenţi la orice schimbare, dar nu trebuie să uităm că sunt tineri, veseli, puşi pe glume şi şotii. Drogurile reprezintă un risc mare pentru ei şi de aceea trebuie să ne implicăm în prevenirea consumului. Elevul trebuie să cunoască toate riscurile la care se expune atunci când, din teribilism sau curiozitate, este tentat să se drogheze“, a spus Marinela Dumitrescu, de la Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică.

Dar elevii consumă droguri, se învârt în medii unde se consumă droguri şi se mândresc cu acest lucru. „Eu şi prietenul meu am tras câte un fum la un chef. Eu, doar o dată, că nu mi-a plăcut, dar el a mai încercat de câteva ori. Este ceva normal în gaşcă, dar, dacă nu vrei, le spui clar şi te lasă în pace. Nu te marginalizează nimeni“, a spus Monica, elevă la un colegiu din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII