21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de animale domestice, vaccinate antirabie

Sute de animale domestice, vaccinate antirabie

Localnicii din comuna gorjeană Scoarţa au găsit în această săptămână o vulpe turbată, iar medicii veterinari au decis să vaccineze preventiv 210 animale domestice. În ultimele 45 de zile, în judeţul Gorj au apărut şase focare de rabie.

GORJ. O vulpe turbată a fost găsită moartă în apropierea satului Lazuri din comuna gorjeană Scoarţa, iar medicii veterinari au instituit carantina: „A fost confirmată rabia, în urma analizelor de laborator, însă se efectuează anchetă epizootică în sat, pentru depistarea eventualelor animale muşcate. A fost impusă carantina, iar cele 210 animale din satul respectiv vor fi vaccinate“, a afirmat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj. Primăriile aflate pe o rază de 30 de kilometri distanţă de Scoarţa au fost înştiinţate de existenţa unui focar de rabie. „Oamenii trebuie să ştie că, dacă găsesc o vulpe moartă, nu trebuie să o atingă şi trebuie să anunţe urgent medicul veterinar“, a spus Ion Iliuţă.

În judeţul Gorj există şase focare de rabie. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii DSV Gorj, rabia a fost diagnosticată la cabaline, în localitatea Berleşti. Au mai fost descoperite trei vulpi bolnave în localităţile Muşeteşti, Alimpeşti şi Stoina. În comuna gorjeană Hurezani, două vaci turbate au fost sacrificate. Vacile fuseseră muşcate de o vulpe turbată. În satul Plopu, din Hurezani, a fost instituită carantina din cauza celor două vaci. Comuna Scoarţa este ultimul focar de rabie descoperit în judeţ. Medicii veterinari au vaccinat peste 6.485 de animale, în localităţile unde au fost diagnosticate cazuri de rabie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS