11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi reluat după alegeri

Război reluat după alegeri

Conflictul din interiorul PSD, dintre Iliescu şi Geoană, părea să se fi stins înaintea europarlamentarelor. Ieri, a reizbucnit, pe fondul scorului neaşteptat de mic, obţinut duminică de pesedişti.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ieri că scorul obţinut de PSD la euroalegeri este cel mai slab din istoria partidului, fapt care impune o analiză serioasă făcută la un Congres extraordinar. „Fără îndoială că se impune o analiză după rezultatele obţinute de PSD după acest scrutin şi cred că o analiză se impune în perioada următoare la nivelul tuturor structurilor de partid. Poate şi un Congres extraordinar, trebuie judecat“, a spus Iliescu, comentând rezultatul partidului la scrutinul privind euroalegerile. „O analiză este necesară, pentru că este cel mai slab rezultat pe care l-a avut PSD, şi asta la trei ani după trecerea în opoziţie. În 1999, după trei ani de opoziţie, PDSR se lansa ca principala forţă politică a ţării. Acum, iată, se zbate în jurul a 20%, a trecut în plan secund, şi asta trebuie să de dea de gândit tuturor militanţilor patidului“, a apreciat preşedintele de onoare al PSD, citat de Mediafax.

„Cine e vinovat?“

El a arătat că trebuie făcută o „analiză seriosă“ şi trebuie găsit vinovatul pentru situaţia actuală a PSD: „Cine e vinovat? Asta trebuie să fie obiectul analizei. Trebuie o analiză de fond asupra partidului ca atare şi care sunt factorii determinanţi ai forţei PSD în raport cu electoratul… Împreună cu toţii să găsim soluţiile, căile, formele şi oamenii capabili să dea forţă… Ăsta este obiectul analizei“, a spus preşedintele de onoare al PSD.

Întrebat dacă un Congres extraordinar ar putea oferi soluţiile de ieşire a PSD din actuala situaţie, Iliescu a răspuns: „Este posibil. Un Congres extraordinar să fie forumul în care să se apeleze la activul de bază al partidului, să fie şi măsuri care să dea vigoare şi dinamism partidului, la această analiză“.

„Este un rezultat bun“

În replică, preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că partidul nu are nevoie de noi tulburări din partea lui Ion Iliescu. „În acest moment, partidul are nevoie de linişte şi, dacă ar fi fost alături de noi, ar fi auzit de la baza partidului că toţi cer linişte şi unitate, să ne concentrăm pe alegerile locale pentru a recupera cele şase, şapte procente faţă de cei care au câştigat, conjunctural, alegerile europarlamentare. Cei care vorbesc de congres probabil că se gândesc la convocarea în 2010, conform statutului nostru“.

Geoană a apreciat că, „pentru această etapă“, rezultatul obţinut de PSD ar fi „relativ bun“. „Evident că speram la un scor mai bun (…), nu sunt nici rezultate care să ne descurajeze, dar după trei ani de atacuri, frământări interne, inclusiv din partea unora care acum ridică vocea. Este un rezultat bun“, a menţionat liderul social-democrat.

Cel mai slab rezultat de la înfiinţare

Preşedintele Senatului, pesedistul Nicolae Văcăroiu, a declarat ieri că rezultatul obţinut de social-democraţi la alegerile europarlamentare este cel mai slab de la înfiinţare, neexcluzând posibilitatea convocării unui Congres extraodinar al formaţiunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII