10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPiaţa Centrală, închiriată pe doi lei

Piaţa Centrală, închiriată pe doi lei

Toate terenurile din Piaţa Centrală a Craiovei în care mai încape câte o gheretă sau o tonetă sunt oferite spre închiriere.

Terenurile încă neocupate din Piaţa Centrală a Craiovei vor fi scoase la închiriat cât de curând, administratorul, Serviciul Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Craiova, dorind astfel să-şi rotunjească veniturile ca să poată plăti salariile celor 115 angajaţi. Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a consiliului local municipal din 29 noiembrie se află nouă proiecte de hotărâre prin care se propune organizarea de licitaţii publice în vederea închirierii pe trei ani a unor parcele din incinta Pieţei Centrale, cu suprafeţe cuprinse între 4,5 şi 42 de metri pătraţi, pe care ar urma să fie amplasate spaţii comerciale provizorii. „Noi suntem obligaţi să ne finanţăm, de aceea am decis să propunem consiliului închirierea acestor spaţii, pentru că aşa vom putea să acoperim cheltuielile, în special cele de personal. Cam 16 miliarde de lei vechi se cheltuiesc cu salariile în 2007“, a declarat Gheorghe Călinoiu, directorul Serviciului Administraţia Pieţelor şi Târgurilor.

Acesta nu poate însă estima şi câştigurile din închirierea celor aproximativ 170 de metri pătraţi, respectiv cei 50 la sută din chirie care îi revin administratorului prin lege, fiindcă municipalitatea a stabilit o taxă minimă de folosinţă a domeniului public din pieţe. Tariful minim, opt lei pentru un metru pătrat pe lună, este însă mult sub media chiriilor plătite de proprietarii contractelor în derulare. „De pildă, sunt contracte atribuite prin licitaţie publică în care beneficiarii plătesc şi 20 de lei pentru un metru pătrat pe lună. Acum vom fi nevoiţi să includem ca tarif de pornire opt lei pe metru pătrat, conform hotărârii de consiliu, situaţie în care chiriile pot scădea mult faţă de cele actuale, în funcţie de oferte, normal“, a mai spus directorul Gheorghe Călinoiu.

Egalitate UE

Tariful minim pentru închirierea domeniului public din pieţe în scop comercial a fost uniformizat conform directivelor Uniunii Europene. Indiferent de tipul de comerţ practicat şi de regimul chiriaşului, taxa minimă este de opt lei pe metru pătrat pe lună. „Nu mai este posibilă închirierea prin departajare după tipul de comerţ desfăşurat sau diferenţierea între persoane juridice şi fizice în cazul suprafeţelor din domeniul public. Acestea sunt directivele europene şi de aceea noi am propus consiliului local un preţ unitar. Consiliul a decis să fie opt lei pe lună pentru un metru pătrat“, a declarat directorul Direcţiei taxe şi impozite, Ioan Văcaru.

Prin aplicarea egalităţii UE vor apărea diferenţe substanţiale între tarifele plătite de actualii chiriaşi şi cele la care se vor angaja viitorii câştigători ai licitaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS