24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOcazie majoră pentru democraţi de a se răzbuna

Ocazie majoră pentru democraţi de a se răzbuna

Primele alegeri europarlamentare din România, care vor avea loc duminică, vor indica probabil o susţinere mai mare pentru Partidul Democrat, de opoziţie, cu un an înainte de alegerile legislative, relatează Reuters.
Doar 35 de eurodeputaţi vor fi aleşi, dar acest scrutin este considerat un test-cheie pentru popularitatea principalelor partide politice, înainte de alegerile generale.
Potrivit sondajelor, democraţii preşedintelui Traian Băsescu se vor descurca bine, pentru că stilul său direct de a vorbi pare să fi convins mulţi alegători că vrea cu adevărat să combată corupţia, o problemă majoră în acest stat membru UE. El speră că formaţiunea sa va reveni la putere în urma alegerilor de anul viitor, după ce premierul Tăriceanu a exclus-o din coaliţia la putere formată cu liberalii săi, în aprilie.
„Alegerile europene constituie o ocazie majoră pentru democraţi de a se răzbuna după ce au fost excluşi din guvern“, a spus Adrian Moraru, analist la Institutul pentru Politici Publice. „Ele vor consolida legitimitatea democraţilor de a guverna ţara, în ochii populaţiei“, a adăugat el.
Potrivit sondajelor, votul va marca dezamăgirea resimţită de populaţie faţă de reformele efectuate de guvern de la aderarea la UE la 1 ianuarie. Ele indică faptul că PD ar putea obţine circa 40% din voturi, iar liberalii doar circa 13%. Dezamăgirea s-a amplificat de când UE a ameninţat că va reduce ajutorul pentru România din cauza problemelor din agricultură şi a criticat şi sectorul justiţiei. Potrivit unor surse europene, este tot mai clar că România bate pasul pe loc sau chiar face paşi înapoi în lupta împotriva fraudelor. Transparency International a calificat România drept cel mai corupt stat din UE. Alegerile au loc împreună cu un referendum pe tema votului uninominal, menit să-i facă pe politicieni mai uşor de tras la răspundere în faţa alegătorilor şi să reducă fenomenul corupţiei la nivel înalt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII