14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFoştii proprietari roiesc în jurul şcolilor

Foştii proprietari roiesc în jurul şcolilor

Terenurile şcolilor craiovene reprezintă o atracţie pentru investitori, fie ei foşti proprietari sau nu. O asemenea ţintă este şi terenul Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“, unde conducerea şcolii vrea să construiască o sală de sport. Acesta este cerut drept compensaţie de o moştenitoare din Bucureşti.

Foştii proprietari au găsit soluţia optimă în cazul terenurilor care nu pot fi retrocedate: decât să primească despăgubiri în bani, mai bine primesc o parte din curtea unei şcoli, teren liber unde se poate construi în voie. Acest lucru îl solicită şi o moştenitoare din Bucureşti, care în locul unui teren pe care sunt construite blocuri de locuinţe solicită o parte din terenul Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova. Cu toate că moştenitoarea este în proces cu Primăria Craiova din 2006, conducerea liceului a aflat că este în pericol să piardă terenul atunci când în curtea şcolii a apărut un expert însoţit de avocatul moştenitoarei şi de un reprezentant al primăriei. „Au venit, s-au uitat, au completat nişte acte şi pe noi nici nu ne-au băgat în seamă. Îi întrebam ce se întâmplă, ce caută şi, atunci când ne-au spus despre ce este vorba, noi am fost ostili. Ne-au reproşat acest lucru şi au plecat ca şi cum nu s-a întâmplat nimic. Ne este teamă ca soarta terenului să nu fi fost hotărâtă, deoarece ni s-a spus că noi nu avem nevoie de acest spaţiu dacă nu îl folosim. Problema este că noi avem nevoie de acest teren pentru că aici vrem să construim o sală de sport pentru cei peste 1.650 de elevi ai colegiului, care nu au unde să îşi desfăşoare orele de sport, şi aşteptăm fonduri pentru această lucrare. Tot aici a fost începută şi construcţia unui bazin olimpic, lucrare care a fost sistată tot din lipsa banilor. Pe acest teren este şi locul de joacă al copiilor de la grădiniţa noastră“, a spus Panait Popescu, directorul adjunct al CN „Ştefan Velovan“.

Moştenitoarea vrea să ştie valoarea terenului de la „Velovan“

Atât conducerea colegiului, cât şi cea a Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) – filiala Federaţiei „Spiru Haret“ acuză primăria că nu s-a prezentat la două dintre înfăţişări şi că nu este interesată de soarta terenului. „Proprietăţile unităţilor şcolare sunt apărate de Legea învăţământului şi datoria primăriei era să se prezinte la proces şi să apere terenul colegiului. Nu este normal ca o persoană să se uite în Monitorul Oficial şi să îşi aleagă drept compensaţie pentru un teren care nu poate fi retrocedat terenurile şcolilor. Ea are mai multe opţiuni, CN «Gheorghe Chiţu», Grupul Şcolar «Ilie Murgulescu», dar cel mai bun teren este cel de la CV «Ştefan Velovan»“, a menţionat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele SIP Dolj. Reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat că expertiza terenului nu înseamnă pierderea procesului şi că juriştii primăriei au fost în sală la fiecare înfăţişare. „Procesul încă se judecă şi am fost prezenţi la toate înfăţişările. La ultima am fost prezent chiar eu. Avocaţii moştenitoarei au cerut o expertiză tehnică a terenului şi judecătorul a aprobat-o, dar aceasta este o probă care se poate solicita în orice proces şi nu înseamnă că am pierdut. Eu nu cred că o instanţă va dispune compensarea unei părţi cu un teren aflat în mijlocul curţii unei şcoli. Noi am prezentat această situaţie şi la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţii“, a declarat Ovidiu Mischianu, directorul Direcţiei juridic din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII