17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCâţi bani primiţi la pensie

Câţi bani primiţi la pensie

Pensiile private obligatorii ar putea urma aceeaşi reţetă ca şi sistemul de pensii de stat – cotizezi zeci de ani şi primeşti pensie doar atât cât trăieşti.

Una dintre marile atracţii ale pensiilor private suplimentare este aceea că, dacă aloci periodic o sumă de bani suplimentară, banii strânşi şi poate şi înmulţiţi de-a lungul perioadei de cotizare ajung în totalitate la cotizant sau la urmaşii acestuia. Beneficiarul banilor este cel care decide dacă banii vor veni toţi odată sau eşalonat.

În cazul pensiilor private obligatorii însă, nu este exclus ca, în cazul unui deces în primul an de pensie, banii strânşi în timp să rămână la fondul de pensii. „Cei care vor trăi mai mult după vârsta pensionării vor putea primi mai mult, iar în cazul celor care iau pensia doar un an şi apoi decedează, moştenitorii nu vor lua, probabil, nimic“, a declarat Bogdan Baltazar, membru în Consiliul de Administraţie al BRD, la o conferinţă de presă organizată miercuri la Craiova.

Potrivit bancherilor, acesta este unul dintre motivele pentru care nu se poate estima un anumit randament. Totuşi, decizia nu fost încă luată, astfel că viitorul ne poate rezerva şi surprize plăcute. „O decizie în acest sens se va lua în următoarea perioadă. Este posibil să existe o protecţie, pentru că nu este pensie de stat“, a spus Damien Marechal, directorul general al BRD Fond de Pensii.

Cum alegeţi administratorul fondului de pensii

Până la rezolvarea acestei dileme, reprezentanţii BRD Groupe Societe Generale şi BRD Fond de Pensii spun că persoanele care au până în 35 de ani, deci trebuie să-şi aleagă un fond de pensii cu administrare privată, ar trebui să fie atente la alegerea făcută. „Foarte importante sunt încrederea, acţiunile, rezultatele şi seriozitatea fondului ales. În ceea ce ne priveşte, din toţi competitorii BRD Fond de Pensii, jumătate au ales ca bancă de depozitare BRD“, a spus Bogdan Baltazar, care a subliniat faptul că performanţa trecută, prezenţa şi disponibilitatea sunt câteva dintre avantajele BRD.

Potrivit acestuia, din datele de până acum, la nivel naţional, au ales deja un fond de pensii cam 60% din cei care se crede că sunt „eligibili“. „Au fost însă şi dubluri şi tripluri, aşa că aproximativ 60.000 de poliţe s-au reziliat“, a adăugat Baltazar. Din cei 60%, la BRD sunt înscrişi 2,68%. „În zona noastră – judeţele Dolj şi Olt – am înregistrat 3.400 de subscrieri“, a explicat Radu Neagoe, directorul executiv al Grupului Craiova al BRD. 

 „Acest procent nu este urmarea ofertei, ci a concurenţei neloiale“

Ponderea de 2,68% este considerată de reprezentanţii BRD destul de mică, dar contează foarte mult în perioada de după 17 ianuarie, când cotizanţii vor putea să se mute de la un administrator de fond la altul. „Acest procent nu este urmarea ofertei, ci a concurenţei neloiale. Toată lumea ştie că agenţii de marketing primesc un comision de la administratorul de fond, iar agenţii dau o parte din acest comision celor care decid să semneze cu ei, ceea ce este nefavorabil pentru imaginea administratorului respectiv“, a spus Damien Marechal, care a subliniat însă că nu toţi administratorii procedează aşa.

BRD Fond de Pensii, nivel de risc mediu

BRD Fond de Pensii este un fond cu nivel de risc mediu. Alocarea standard estimată pentru activele investite este de 70% în obligaţiuni şi titluri de stat, 15% în piaţa monetară şi 15% în acţiuni, alocare ce poate varia în funcţie de mediul economic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII