12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStare de alertă la Morunglav

Stare de alertă la Morunglav

OLT. Pericolul ridicat pe care-l prezintă râul Olteţ pentru oamenii din Morunglav a convins autorităţile din Olt să declare stare de alertă. Riscul ca zeci de gospodării să se prăbuşească în Olteţ creşte, iar autorităţile locale şi judeţene sunt neputincioase. În urma inundaţiilor din 2005, râul şi-a părăsit vechea matcă şi şi-a croit alta, erodând malul stâng până lângă locuinţele oamenilor. În doi ani, malul, care în unele părţi are o înălţime de peste cinci metri, a cedat circa 40-50 de metri în faţa apei. 25 de locuinţe au mai puţin de 20 de metri până la apă. Zona este nisipoasă şi apa înaintează repede. În numai două săptămâni râul s-a lărgit în unele porţiuni cu până la opt metri.

Zeci de familii, în pericol

Circa 70 de familii acuză autorităţile locale de indiferenţă. Mai mulţi oameni şi-au mutat animalele la rude şi cunoştinţe, iar, dacă prăbuşirea caselor devine iminentă, oamenii vor fi evacuaţi. Vremea rea a înrăutăţit situaţia. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă monitorizează zona de risc şi raportează prefecturii din trei în trei ore date legate de pericol.

Pe 3 octombrie, subprefectul de Olt, Ştefan Nicolae, a fost la faţa locului. După două zile, o echipă complexă formată din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului în Construcţii, ai Hidroconstrucţia, Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean Olt a evaluat din nou gradul de pericol şi a căutat soluţii. După mai multe întâlniri la prefectură şi după ce şi specialişti de la Bucureşti au evaluat situaţia s-a hotărât că singura soluţie este devierea cursului apei. Costurile unei asemenea lucrări se ridică la 70 de miliarde de lei vechi.

Prefectura a depus la guvern un proiect de hotărâre pentru obţinerea fondurilor. Dacă executivul aproba hotărârea, lucrările vor reveni fără licitaţie societăţii Hidroconstrucţia. „Licitaţia ar întârzia lucrările şi nu mai este timp“, a declarat şeful ISU, colonelul Gheorghe Năstasie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS