10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraşi în piept cu apa caldă

Traşi în piept cu apa caldă

Craiovenii consideră că sunt traşi în piept când vine vorba să plătească apa caldă consumată. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de lipsa de eficienţă a asociaţiilor de proprietari, cărora ar trebui să le fie restrânse atribuţiile.

Taxarea incorectă a apei calde a fost subiectul principal în cadrul unei întâlniri a Comitetului Consultativ Cetăţenesc, care s-a desfăşurat joi, la Primăria Craiova. Deşi, oficial, directorul Regiei Autonome de Termoficare (RATf), Tatian Tudorache, fusese invitat în rândul craiovenilor pentru a le împărtăşi strategia de recuperare a debitelor de la asociaţiile de proprietari, cei prezenţi au considerat că urgente sunt alte probleme cu care ei se confruntă zi de zi.

„Apa caldă! Sau, mai bine zis, cum plătim noi apă caldă, când de fapt curge rece. Să vă explic ce se întâmplă zi de zi, la blocurile din Rovine, acolo unde locuiesc. Când dăm drumul la apă, trebuie să o lăsăm să curgă ceva timp până se încălzeşte. Nu o putem folosi. Cu toate astea, contorul din casă înregistrează consumul de apă caldă, pe care, culmea, trebuie să o plătim la preţul aferent. Ne-am săturat să aruncăm aiurea banii pe fereastră“, a menţionat unul dintre membrii comitetului.

Auzind această discuţie, unul dintre cei sosiţi la adunare şi-a amintit că şi cei din cartierul 1 Mai şi din zona străzii Maria Tănase se confruntă cu aceeaşi problemă: apă rece taxată drept apă caldă. „Colegul meu are dreptate! De ce să plătim noi pentru că există probleme la regie? Să găsească o modalitate ca în momentul în care deschidem robinetul de apă caldă să curgă caldă, nu rece. Dacă vrem rece, folosim celălalt robinet“, a spus alt membru.

 

Soluţii pentru o plată echitabilă

 

Cum discuţia s-a aprins, tot mai mulţi participanţi reclamând astfel de probleme în cartierele din Bănie, Tudorache s-a văzut obligat să le ofere o explicaţie.

„Nu vă faceţi probleme. Gigacalorimetrul de la scara blocului înregistrează temperatura necesară apei calde şi doar cantitatea care atinge o anumită temperatură. În cazul în care curge apă rece câteva minute, gigacalorimetrul o înregistrează ca atare, nicidecum ca apă caldă“, a menţionat directorul RATf. Explicaţia şefului regiei nu i-a lămurit însă prea mult pe participanţi. „Eu la început de lună duc citirea contorului din apartamentul meu. Iar la apă caldă am, de exemplu, înregistraţi şapte metri cubi în luna respectivă, când de fapt eu am consumat, să zicem, cinci. Când se face calculul la întreţinere, eu voi fi pus să plătesc şapte metri cubi, şi nu cinci“, a conchis unul dintre participanţi. Văzând că nu o poate scoate la capăt cu craiovenii prezenţi la întrunire, Tudorache a propus ca şeful de scară să citească din fiecare apartament contoarele şi gigacalorimetrul de la scară şi să stabilească un mod de calcul echitabil pentru toată lumea.

 

Contractele individuale

 

După ce subiectul apei calde a fost epuizat, participanţii au venit cu ideea să retragă asociaţiilor de proprietari dreptul de a fi intermediare între locatari şi furnizorii de utilităţi. În opinia lor, angajaţii asociaţiilor ar trebui să se ocupe exclusiv de probleme organizatorice de genul: să strângă bani pentru întreţinerea spaţiilor verzi, a părţilor comune din bloc sau pentru curăţenie. În acest fel s-ar încheia contracte individuale, recuperarea restanţelor fiind mult mai uşoară, ca şi debranşarea, de altfel.

Întâlnirea s-a terminat în jurul orei 19.00, nu înainte ca reprezentanţii presei să fie traşi la răspundere din ce cauză au participat la acea întâlnire, care are loc în fiecare lună.

„De ce aţi venit de fapt? Ne întâlnim lună de lună în formaţia asta şi niciodată nu aţi apărut“, a menţionat Elvira Stancu, directoarea Direcţiei Relaţii Publice. Precizăm că invitaţia a fost făcută printr-un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt al primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII