Acasă Local Mişcarea socială din 1977, rememorată la Petroşani

Mişcarea socială din 1977, rememorată la Petroşani

Peste 250 de sindicalişti, profesori ai Universităţii din Petroşani şi mineri activi, s-au întâlnit vineri, la Petroşani, pentru a discuta despre prima revoltă românească împotriva comuniştilor. Evenimentul a avut loc la 30 de ani de la revolta ortacilor de la Mina Lupeni, iar printre participanţi s-au aflat şi mineri care au trăit acele evenimente.

După ce minerii din Valea Jiului au marcat acest moment la începutul lunii august, Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a fost cea care a pus din nou în discuţie adevărul despre greva din 1977.

Preşedintele FNME, Octavian Luca, şi-a asumat organizarea acestui eveniment pentru că, în opinia sa, multe dintre problemele care au generat mişcarea socială din 1977 nu şi-au găsit încă rezolvarea. „Vrem să clarificăm anumite probleme politice, social-istorice şi de sănătate şi securitate în muncă, pentru că momentul 1-3 august 1977 a fost cauzat în principal de condiţiile de muncă şi sociale din Valea Jiului, care, după părerea mea, se mai regăsesc şi acum în această zonă“, a spus Luca.

Minerii spun că lucrează în condiţii grele, pentru că este nevoie de cărbune, iar condiţiile de muncă nu s-au îmbunătăţit şi în nici un caz nu sunt la nivelul anului 2007.

Federaţia Naţională Mine Energie s-a înfiinţat la Petroşani, pe 11 aprilie 1990, sub denumirea de Federaţia Sindicatelor Miniere din România, şi şi-a schimbat numele la congresul din 1996. În prezent, la Federaţie sunt afiliate sindicate din 16 judeţe ale ţării, inclusiv din Valea Jiului.

Exit mobile version