10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMişcarea socială din 1977, rememorată la Petroşani

Mişcarea socială din 1977, rememorată la Petroşani

Peste 250 de sindicalişti, profesori ai Universităţii din Petroşani şi mineri activi, s-au întâlnit vineri, la Petroşani, pentru a discuta despre prima revoltă românească împotriva comuniştilor. Evenimentul a avut loc la 30 de ani de la revolta ortacilor de la Mina Lupeni, iar printre participanţi s-au aflat şi mineri care au trăit acele evenimente.

După ce minerii din Valea Jiului au marcat acest moment la începutul lunii august, Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) a fost cea care a pus din nou în discuţie adevărul despre greva din 1977.

Preşedintele FNME, Octavian Luca, şi-a asumat organizarea acestui eveniment pentru că, în opinia sa, multe dintre problemele care au generat mişcarea socială din 1977 nu şi-au găsit încă rezolvarea. „Vrem să clarificăm anumite probleme politice, social-istorice şi de sănătate şi securitate în muncă, pentru că momentul 1-3 august 1977 a fost cauzat în principal de condiţiile de muncă şi sociale din Valea Jiului, care, după părerea mea, se mai regăsesc şi acum în această zonă“, a spus Luca.

Minerii spun că lucrează în condiţii grele, pentru că este nevoie de cărbune, iar condiţiile de muncă nu s-au îmbunătăţit şi în nici un caz nu sunt la nivelul anului 2007.

Federaţia Naţională Mine Energie s-a înfiinţat la Petroşani, pe 11 aprilie 1990, sub denumirea de Federaţia Sindicatelor Miniere din România, şi şi-a schimbat numele la congresul din 1996. În prezent, la Federaţie sunt afiliate sindicate din 16 judeţe ale ţării, inclusiv din Valea Jiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS