22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegislaţia României, lacunară şi instabilă

Legislaţia României, lacunară şi instabilă

Preşedintele CSM, Anton Pandrea, a spus vineri că România este în atenţia Comisiei Europene în ceea ce priveşte jurisprudenţa.

„România este monitorizată de Comisia Europeană pe problema jurisprudenţei“, a declarat Pandrea, în timpul discuţiilor din cadrul conferinţei despre rolul jurisprudenţei şi interpretarea legii. El a mai precizat că a fost întrebat de reprezentanţi ai altor ţări europene de ce în România judecătorii pronunţă hotărâri diferite în cazuri similare şi că o explicaţie ar fi că legislaţia în România este „lacunară şi instabilă“.

Anton Pandrea a exemplificat în acest sens cu modificările aduse Codului de Procedură Penală în 2006, pe 6 şi 7 septembrie. Anton Pandrea a mai spus că, în efortul de a corecta problemele legate de jurisprudenţă, la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost creat grupul „unificarea jurisprudenţei“ şi s-a lucrat în special la nivelul jurisprudenţei secundare (la nivelul judecătoriilor, tribunalelor şi Curţilor de Apel – n.r. ). Tot în cadrul discuţiilor de vineri, Anton Pandrea a vorbit despre consecinţele neconsultării Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte modificările legislative. „Au fost situaţii în care am fost ocoliţi. S-au modificat legi, s-au dat ordonanţe de urgenţă fără să fim consultaţi şi s-a văzut“, a declarat Anton Pandrea. „Prin aceste acte normative, prin care ni se îngrădeşte dreptul de a ne spune punctul de vedere, se aduce atingere independenţei justiţiei şi de aceea avem imaginea pe care o avem“, a mai spus preşedintele CSM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS